Fråga Experten: Materialdata på betong?

Jag har en fråga om materialdata på betong. Betongen i fråga: SS-EN 206-1,SWESTD C30/37 S4 DMAX16, STDCEM X0, XC1. Och jag försöker göra en hållfasthetsberäkning, men hittar inte all materialdata som behövs. Anväder E-modul 33GPa och poissons tal=0,2. Men hur mycket spänning tål betongen, d.v.s. vilken sträckgräns/brottgräns? Både fiberarmerad och oarmerad funkar. Jag vet att det inte är optimalt att räkna betong som linjärt material, men i detta fallet blir spänningarna minimala. Men behöver ju jämföra resultatet med ett värde…
/Hjalmar Öberg

Parametrarna som beskriver betongens arbetskurva, som du efterfrågar, finns i Eurokod 2 (SS-EN 1992-1-1). Alternativt kan du kolla i BBK 04, där finns motsvarande data (dock inte helt samma). Vad gäller tillsättning av fiber, påverkar de inte betongens elastiska egenskaper.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen