Fråga Experten: Laga sprickor?

Vi bor i en gammal villa och ska byta värmesystem från vedpanna till bergvärme. När de borrade så gick något fel nere i backen så vår husgrund har spruckit och det läcker in vatten i pannrummet och tvättstugan och även en mindre skrubb är drabbad. Försäkringsbolaget säger att vi måste ta in offerter. Min fråga är hur man lagar detta och vilken typ av företag jag ska vända mig till. Några försäkringskillar var och kollade och det blev prat om dräneringen och att den kanske är skadad på något vis så även det behöver vi eventuellt hjälp med.
/Diana

Med gamla hus som inte är grundlagda på berg är det vanligt med sprickbildning i konstruktionen av markrörelser som sker med tiden, men också av sprängningsarbeten, markberedning och likande. Sprickbildningen är som regel mest av estetisk karaktär och kan vara svår att åtgärda permanent då sprickorna har en tendens att försätta röra sig. Om det kommer in vatten i sprickorna är det ett tecken på bristfällig dränering eller avledning av regnvatten mm. Det primära är således att se till att du har en fungerande dränering av avledning. Sprickorna kan du spackla igen och eventuellt injektera, men detta hindrar inte fukt och troligen inte heller inte vatten att komma in i källaren. Och jag skulle tro att sprickorna 5till viss del kan återkomma med tiden. Innan du åtgärdar problemet, behöver du ta reda på vad som är orsaken. Jag skulle rekommendera att du anlitar en byggnadstekniker som jobbar med denna typ av frågor, de kan efter besiktning även ge förslag på åtgärder. Kontakta ditt försäkringsbolag igen, de bör kunna ge förslag på företag/konsulter för detta (om de inte har eget folk). Sedan kan du ta in offert av byggfirmor för att få problemet åtgärdat.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen