Fråga Experten: Håller plattan för lastbil?

Jag har gjutit en platta för ett bilgarage. Jag håller nu på att resa stommen, och jag behöver köra upp en lastbil på plattan och är lite orolig över om den håller för detta. Kan du lugna mina nerver eller avråda mig? Plattan är gjord enligt följande: Paddad makadam, 20 cm s100 cellplast. 10 cm k30 betong. Centrerad armeringsmattor, trådtjocklek 5 mm, c-c 75 mm, dvs en klenare, men tätare matta. Lastbilen i fråga har ett axeltryck på ca 8 ton.
/Henrik

Nu är detta inte riktigt ”mitt område”, men en vanlig 10 cm villaplatta eller garageplatta på cellplast som har 8/100 armeringsnät klarar en punklast på ungefär 20 kN vid kanterna och 40 kN en bit in på plattan. Vad jag förstår har du ganska klen armering och EPS isolering, samt inte så hållfast betong (K30 vilket motsvarar mellan C20/25 och 25/30), så din platta kanske inte ens klarar dessa laster. Men å andra sidan klara de flesta betongkonstruktioner ofta betydligt mer än vad de är dimensionerar för (vilket är bra ur säkerhetssynpunkt). Vill man att plattan skall klara högre laster behövs tjockare tvärsnitt, mer och rätt placerad armering, bättre betong, och underliggande cellplast typ XPS istället för EPS. Så jag vill nog avråda dig att belasta din betongplatta med lastbil som har axeltryck på 80 ton (ca 40 kN i punktlast). Dessutom har bärlagret stor betydelse (tjocklek, kompaktering, stenfraktion, kornform). Om du tar hjälp av en konstruktör kan han säkerligen räkna mer exakt på vad din konstruktion klarar av. Alternativt kan du lägga ut lite tjockare plåtar som fördelar ut lasten.

Oskar Esping, tekn. dr. Färdig Betong, och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen