Fråga Experten: Slipa betongen?

Jag har funderat på att slipa betongbjälklaget på en utvändig loftgång för att få en vackrare yta på ett enkelt sätt. Loftgången är utomhus men under tak, viss regn och snö kan förekomma. Är det lämpligt att slipa betonggolv utomhus? Hur är stegsäkerheten på ett slipat betonggolv? Är det något man bör tänka på vid gjutningen av betongen, något speciell ballast eller så? Om man jämför slipning av betong med t ex målning av betongen – för-/nackdelar? Kostnad?
/Lotta

Det funkar utmärkt att slipa betong, vare sig det är inne eller utomhus. Det ger många gånger en mer tålig yta eftersom diamantslipningen exponerar ballasten, och betongen innehåller ca 70 volym-% stenmaterial (sand/grus och sten). Slipningen ger som regel något bättre frostresistens, ythårdhet, slitstyrka, smutsavvisning, osv. Men slipningen kan också ge betongen ett helt annat utseende, exempelvis beroende på stenens nyans, storlek och mängd. När man gjuter betonggolv som skall slipas är det viktigt med utförandet, att hålla betongen homogen (jämn ballstfördelning), kompaktera väl och säkerställa härdning/skydd (så inte tidiga krympsprickor). Mängden sprickarmering kan behöva ökas för att minska acceptabel sprickbredd. Genom att jobba med olika nyanser på pastan (med infärgning) och ballastens utseende kan man få till ett terrazzoliknande golv. Man kan då också ”strössla” sten i den färska betongens yta.

”Det kan vara idé att prova på en bit först och se så det blir som du tänkt dig.”

Som all betong bör man också efter slipning ytbehandla för att dammbinda och göra ytan mer smutstålig och lättstädad. Man kan behöva tänka på halkrisken och inte slipa allt för slät yta, alternativt kan man fräsa spår. Det kan vara idé att prova på en bit först och se så det blir som du tänkt dig. Det är svårt att jämföra ett slipat och ett målat betonggolv, det är två helt olika saker. Det handlar om smak och tycke, men också en kostnadsfråga då slipningen är betydligt dyrare (på kort sikt i alla fall). För att få prisuppgift kontakta företag som slipar betonggolv, de har också bra preparat till eventuell ytbehandling. Väljer du att måla väl en tålig variant (ex. 2-komp epoxi), tillsätt eventuellt anti-halk och se till att den fäster ordentligt i betongen. Kolla med företag som jobbar med att renovera balkonger, de kan ge pris på jobbet och har bra färg/ytbeläggning.

Oskar Esping, tekn. dr. Färdig Betong, och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen