Fråga Experten: Öppna upp ytorna?

Jag funderar på att öppna upp en lokal för öppet landskap och det är en pelarkonstruktion längs med fasaden. Mellan pelarna så är det cirka 12 meter och ovanför är det två våningar till av detta trevåningshus. Min fråga är ifall det kommer hålla att ta bort väggarna däremellan för att öppna upp ytorna?
/Magnus

Jag kan tyvärr inte ge svar på din fråga. Du bör anlita en konstruktör som tar en titt och räknar på ditt fall. Och får du tag i konstruktionsritningar på huset underlättar det betydligt. Det verkar som huset är byggt med pelarna som lastbärande, men för denna skull är det inte säkert att du kan ta bort väggarna mellan pelarna. Utfackningsväggar bär som regel inga vertikala laster (förutom egenvikt), men kan vara dimensionerade för att ta upp horisontella krafter på huset (ex. vidlast). Om så är fallen kan man förmodligen ta bort väggen om man stabiliserar på annat sätt (ex. diagonala stöttor eller krysstag). Konstruktören kan i så fall ge lämpliga förslag på hur detta kan utföras i ditt fall.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen