Fråga Experten: Gjuta tunt?

Jag har en balkong ovanpå en frontespis i mitt hus. Den har mur runt omkring. Jag vill gärna bättra på lutningen och helst göra det med betong. Planen är att ta bort tjärpappen och spackeln som idag finns (allt är skadat/sprucket) och fräsa bort allt tills jag kommer ner till den gamla betongplattan. Min fråga är VAD skall jag gjuta med för att kunna göra det så tunt som möjligt?
/Daniel

Med ”vanlig” betong
behöver du gjuta lite tjockare för att få till vidhäftningen, minimera sprickbildningen och inte riskera kantresning. Börja med att ta bort det gamla ytlagret och tätskiktet, samt eventuellt skadad underliggande betong. Efterlaga efter behov, prima och lägg på ett nytt spärrskikt/tätskikt, och på detta ca 10 cm armerad betong. Betongplattan klarar sig som den är, men kan ytbehandlas eller målas om man vill göra den mer smutstålig. Välj en betong med inte allt för högt vatten-cement-tal, förslagsvis vct 0,55 eller lägre och som är lufttillsatt för att klara frosten. Planerar du att tösalta bör betongen ha vct 0,45 eller lägre, och tillräckliga täckande betongskit till armeringen (minst ca 25 mm). Vanlig torrsäckad Grovbetong funkar fint, och med tösalter är Anläggningsbetong bättre. Direkt eftergjutning täck och skydda betongen från uttorkning, och håll fuktig gärna minst ett par veckor.

Vill du gjuta tunnare finns speciella produkter just för renovering av balkonger, de brukar ingå i produktserier med slamma, primer, spärrskikt/tätskikt, beläggning/avjämning/slitskikt, topp, osv. Om du kollar med företagen som säljer dessa produkter (ex. Weber, Sto, Sika, BASF, osv) så har de vägledning, anvisningar och rekommendationer du kan kolla på. Vattenavrinning och täthet blir extra viktigt när du har balkongen på en del av bjälklaget till övervåningen. Och tätskiktet kan då behöva vara någon typ av matta som kan vikas upp en bit på muren på balkongen. Det finns ganska stor marknad för underhåll och renovering av balkonger och loftgångar, och ett flertal företag som jobbar med detta.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen