Fråga Experten: Gjuta med fall?

Jag ska till att gjuta en platta i min ladugård som blir garage. 30 kvm med fall. Enklast tänkte jag är att lägga fallet från kortsida till kortsida och där ha en ränna. Fallet blir i såna fall på en längd av 6 m och 5 m brett. Jag har aldrig gjutit förut men det att få tag i en betongare så här års är helt omöjligt. Så jag måste nog ta hjälp av farsgubben och försöka. Jag har tillgång till alla maskiner och prylar som behövs. Vilket tillvägagångssätt skulle du rekommendera för att skapa fallet för två st noviser? Jag kan hyra laser. Farsan pratar om avdragsbanor.
/Jocke

Var bara väl förberedd, så kommer det gå bra att gjuta garagegolvet för dig och din ”farsgubbe”. Ha lämplig utrustning (vibrostav, sloda, stålkrapa, skyffel, skurbrätte, mm), och vill du inte jobba med laser så funkar avdragbanor bra. Det underlättar om man är minst två personer på denna typ av gjutning, så en kan lägga ut och den andra jämna av. Och skurningen kan vara lite tung och stressig att göra själv. Räkna med att det kan ta ganska lång tid, avsett hela dagen för gjutningen. Om du aldrig gjutit förut, så kan det vara bra om man har möjlighet att öva på en liten platta först. Underlaget behöver vara någorlunda stabilt, och inte sugande (fukta upp bärlagret eller gjut gärna på bygg- eller cellplast). Och direkt efter gjutning täck och skydda betongen mot uttorkning, och håll sedan fuktig minst någon vecka. Undvik att gjuta i kraftigt regn, och om möjligt starkt solljus varma dagar. Armera tillräcklig, gärna med både lastbärande och sprickarmering. Se till att betongbillen kan köra intill, det underlättar om man kan få ut betongen med rännan över hela plattan. Betongbilens ränna når ca 10 meter. Välj en någorlunda bra betong, gärna en C35/45 eller åtminstone C32/40. Om betongen utsetts för tösalter (som bilen tar med sig) i kombination med frost (ej uppvärmt garage) bör betongen vara lufttillsatt (minst 4,5% lufthalt).

Sommartid kan det vara bra att beställa betong med tillsatt retarder. Att för lös konsistens kan vara svår att gjuta fall med, välj förslagsvis konsistensklass S4. En självkompaterande betong (SKB) kan underlätta om man är ovan eller ensam, men då blir det svårt att få till fall. För att få en jämn, slät och tålig yta brukar man någon timme efter gjutning maskinglätta ytan. Maskin för detta finns att hyra, men det är ett moment som kan vara ganska svårt att få till om man inte gjort det förut. Så har du inte allt för stora krav på ytfinish så räcker det med att du drar av och handskurar ytan vid gjutning. Efter några veckor kan det vara lämpligt att ytbehandla betongen, inte minst för att dammbinda den.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen