Fråga Experten: Vattentålig betong?

Vi har tänkt ha betonggolv i badrummet så när vi gjöt den första plattan så höll vi ner den 14 mm med tanken att vi kanske skulle ändra oss och ta klinker i stället. Ovanpå plattan ligger tätskikt. Nu har vi bestämt oss för att ha betonggolv ändå och då undrar jag hur jag ska göra för att få betongen vattentålig i duschen och så att den inte spricker? Jag tänkte stålglätta ytan för att få den slät och flammig är det en god idé? Har hört om vattenglas som en metod. Kan det räcka för att göra ytan vattentålig?
/Jacob

Betongen i sig är vattentålig, men för att dammbinda och göra den någorlunda smitsavvisande behöver den ytbehandlas. Vattenglas (natriumsilikat) funkar bra som ytbehanling, men det finns andra preparat också (lack, silan, såpa, harts, olja, vax, paraffin, mm). I badrum är fuktlasten hög, och material i kontakt med betongen kan ta skada. Ofta har man krav på att det skall finnas godkänd fuktspärr i dessa utrymmen, och att det är utfört fackmannamässigt. Hur man löser det med exponerat betonggolv i duschen vet jag inte. Möjligtvis kan försäkringbolaget ge svar på detta, och om det skall utföras av auktoriserad (enligt BBV eller GVK). Du kan även kolla i Boverkets byggregler (BBK, se www.boverket.se), och hos de branschgemensamma organisationerna GVK (”Säkra våtrum”, se www.gvk.se) eller Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV, se www.bkr.se).

Oskar Esping

Varukorg
Translate
Rulla till toppen