Fråga Experten: Laga betonggolv i frys?

Jag har kollat runt lite men hittar ingen som kan laga betonggolv i en frys (-24 grader). Går det inte att göra?
/Peter

Det är ingen större skillnad att laga ett betonggolv i ett frysrum jämfört med ett ”vanligt” betonggolv. Som alltid gäller det att avlägsna skadad betong, undvika tunna pågjutningar, säkerställa vidhäftningen och vara noga med härdningen. I kall miljö (minusgrader) behöver man välja en betong som har någorlunda lågt vatten-cement-tal (vct) och eventuellt förhöjd lufthalt (minst ca 4,5%). Luften behövs främst i de fall när det är fuktigt i kombination med cyklisk frysning, och i ett frysrum är det ju ofta kontant temperatur och relativt torrt. En annan sak som man behöver beakta är att låta betongen hårdna en tid innan man drar på kylan, dels för att inte riskera tidig frysning (innan betongen uppnått 5 MPa) och dels undvika inre frysning av att det finns relativt mycket frysbart vatten i tidigt skede innan det reagerat kemisk med cementet. Jag skulle föreslå att du använder en betong med vct max 0,45 och låter den hårdna minst en vecka i rumstemperatur. Vill du vara på säkra sidan väljer du en betong med förhöjd lufthalt och anläggningscement, även om jag tror det är fullt tillräckligt utan luft och med ”standardcement” (Bygg, Bas, mm). Kolla efter cementbaserade reparationsprodukter, exempelvis de för anläggningskonstruktioner. Det finns både reparations-betong och -bruk (beroende på lagningens tjocklek) samt vidhäftningsförbättrare du kan använda. Det funkar att göra lagningen i kall miljö (ner mot ca minus 10 grader), men då behöver man tillsätt fryspunktnedsättande medel till betongen. Dock hårdnar betongen långsammare när det är kallt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen