Fråga Experten: Betong för smycken?

Jag köpte smyckesbetong för att göra smycken. Men det var jättedålig kvalitet, gick att bryta sönder. Jag vill ha betong som passar att göra små smycken som är starkt och inte går att bryta sönder för hand och är giftfritt. Vad använder jag eller hur gör jag?
/Britt-Marie

Skulle tro att så kallad ”smyckesbetong” är en blandning av portlandscement och fin kvartssand. Om du upplever att betongen inte hårdnar kan jag se två orsaker. Antingen har cementet fuktskadats, exempelvis genom att burken stått öppen ett tag och cementet tagit upp fukt från luften. Eller så har den nygjutna betongen fått toka ut för snabbt, i tidigt skede är det viktigt att allt blandningsvatten får vara kvar till cementreaktionerna så betongen kan hårdna ordentligt. Extra känsligt blir betongen för tidig uttorkning när man gjuter mindre eller tunnare saker. Så direkt efter gjutning täck med plast och håll fuktig. Efter en dag kan betongen sänkas ner i vatten, där den kan vattenhärdas gärna i någon vecka. Givetvis är det viktigt att blanda ”betongen” väl. Så se till att burken med torrmixen är väl försluten och förvaras torrt, och direkt efter gjutning skydda betongen från att torka ut (håll fuktig).

Du kan själv blanda till motsvarande torrprodukt som smyckesbetong, exempelvis med 1 del portlandscement (ex Byggcement) och 2 delar fillersand (ca 0-1 mm fraktion). Vatten tillsätts sedan efter önskad konsistens, men inte för mycket så betongen separerar. Vill du få till en höghållfast betong minskar du på förhållandet mellan cement och vatten (vct-talet), men då kommer konsistensen bli ganska trög. Ett riktvärde kan då vara att försöka komma ner i ca vct 0,30-0,35 (kvot mellan vikt vatten och cement). För att kompensera för den minskade vattenmängden kan man tillsätta lite flytmedel och då få en lös konsistens. Vill du testa så kolla med din närliggande betongstation så får du säkert en ”skvätt” (ta med en liten flaska). Flytmedlet är väldigt effektivt, så man behöver vara försiktig så man inte överdoserar (separation). Portlandcement finns att köpa på bygghandeln, men finsand vet jag inte var du kan hitta. Möjligtvis kan det funka med dressand om de är av en liten fraktion.

Ett enklare alternativ är att du istället kör med ett cementbaserat spackel eller golvavjämning, exempelvis Husfix eller spackel/avjämning för garage, industrier, mm (höghållfast och tål fukt). Det bör också funka fint med så kallad expanderbetong, välj då en typ som är till för tunnare gjutningar. På välsorterad bygghandel kan du hitta dessa produkter.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

 

Varukorg
Translate
Rulla till toppen