Fråga Experten: Behandla pooldäcket?

Vi har ett pooldäck som består av en gjuten platta. Denna har tidigare varit klinkerbelaggd. Detta funkar inte då plattorna lossnar. Vi är väldigt tveksamma till att lägga tillbaka klinkerplattor igen då vi inte kan få någon fästmasseleverantör att visa på att det beständigt funkar. För att slippa ta bort hela betongplattan (ca 200 kvm) och lägga tillbaka natursten i bruk alt. sand så finns det en tanke att på något sätt behålla betongplattan, men behandla den på något sätt för att få en estetiskt tilltalande miljö som inte känns offentlig. Finns det några bra tips därute?
/Petter

Är betongen av normal kvalitet (hållfasthet) så borde det fungera utmärkt att diamantslipa ytan och lägga på en ytbehandling för att göra den någorlunda smutstålig samt för att dammbinda betongen. Är det utomhus och du har klorerat vatten behöver betongen vara lufttillsatt och ha ett vct på max ca 0,45 för att klara frosten. Även täckande betongsskilt till armeringen behöver vara tillräckligt tjockt för att inte riskera korrosion (ca 30 mm med vct 0,45). Klinker hindrar nog inte frostangrepp och kloridinträngning så mycket, men däremot kan de tätskikt man brukar ha i dessa konstruktioner göra det.

Vad som är estetiskt tilltalande är en smaksak, så även vad som känns som offentlig miljö. Slipad betong kan i mitt tycke vara ganska fint i vissa miljöer. Utseendet påverkas en del av djupt man slipar, betongens homogenitet, samt ballastens storlek och nyans. Med tanke på halkrisken bör betongen inte slipas allt för slät. Det funkar fin att slipa själv, bra maskiner finns att hyra, med det kräver ofta lite övning först. Om du anlitar ett företag brukar de ha bra preparat till ytbehandlingen. Kan vara ide att testa på en liten bit först så resultatet blir som du tänkt dig.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen