Fråga Experten: Behandla betongskivan?

Min bänkskiva i betong var jämn i färgen i början, men under årens lopp har jag behandlat den, genom att emellan åt sandpappra ned den och lägga lack i 2-3 omgångar och sedan topper ovanpå. Bänkskivan har dock blivit flammig och skiftar mellan ljusare betong och mörkare. Det går inte bort när jag kör sandpapper och undrar om det är någon idé att köpa någon slipmaskin eller kan det vara så att det trängt ner så djupt att det inte är någon ide? Kan man färga om betongen?
/Per

Bänkskivor av betong i köket har en tendens att bli fläckiga/flammiga med tiden. Sandpapper är inte speciellt effektivt på betong. Vill man ta bort yskiktet brukar en slip/poler-maskin med fin diamantklinga fungera bra, dessa finns att hyra. Det finns också att köpa för en billig peng, men de är inte lika lätta att jobba med och dammar väldigt mycket. När man slipar betongytan får man fram ballasten (sand/grus/sten), vilket kan påverka utseendet en del. Hur mycket beror på ballasten nyans och storlek, hur djupt man slipar och hur homogen betongen är. En slipning hårdgör ytan och gör den mer tålig, men behöver ändå ytbehandlas för att bli någorlunda smutstålig och hygienisk. En bra betonglack (uretan, epoxi eller liknande) brukar fungera fint. Man kan också tänka sig vax, olja, silan, vattenglas, hars, paraffin, m.m. De kanske inte gör skivan lika smutstålig (och kräver mer underhåll), men kan å andra sidan mörka ner den och på så sett göra att fläckarna inte syns lika tydligt. Det går att slipa in pigment i ytan, men det är lite svårt att få till och kan därför vara lämpligt att låta ett företag göra detta. Är det en enklare skiva kan det kanske vara idé att gjuta en ny, och då eventuellt infärga den med lite svart.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen