Fråga Experten: Hur isolera plattan?

Vi har ett källarrum på ca 10 m2 där gammalt avlopp bilats upp och ny tvättstuga/badrum skall inredas. Huset är byggt -67 och den gamla plattan är uppbilad en bit ner men ej helt ner till makadam (upplevdes vara ett lager som försvann o det under det var väldigt hårt. Dock ganska jämnt underlag nu).

Då plattan är oisolerad önskar vi nu isolera på något sett men hur. Har läst och läst på internet, rådfrågat hantverkare och blir mer förvirrad ju fler förslag på tillvägagångssätt som dyker upp. Det finns inte så mycket utrymme att spela på för att inte takhöjden skall bli väldigt låg utan isoleringen kommer max kunna vara 10cm. Rör för avlopp kommer få ligga mellan isoleringen, alltså ingen isolering varken ovan eller under.

Kan man kombinera isolerbetong/epsbetong och cellplastskivor för att få bättre isolering? Vilka lager använder man sig i så fall av? Byggplast, cellplast, duk, armering, epsbetong? Ska man använda sig av plast underst? Vissa verkar hävda att det skall kunna ”andas” rakt igenom (o då använda sig av typ isodrän) för att unvika fuktvandring till väggarna. Hur tjockt lager betong kan man gjuta över som minst? Golvet kommer beläggas med klinker utan golvvärme då vi inte får plats med så mycket isolering och då inte vågar värma upp det.
/Ida

Jag måste tyvärr säga att det nog inte blir så bra med det förslaget du ger. Med bara 10 cm bygghöjd blir isoleringen kanske 5-6 cm tjock, vilket är för lite för golvvärme. Vattenburne värme behöver då få plats i denna isoleringen, medans el går att gjuta in i den tunna pågjutningen (ca 4 cm). Med tunn isolering kommer värmeförlusterna bli stora (dyr uppvärmning), och dessutom kan du få stor fuktvandring upp i den oisolerade grundmuren av ”värmekudden” som golvvärmen kan skapa under din platta.

Med betong bör man åtminstone  ha 70 mm tjocklek för att inte riskera stor sprickbildning, kantresning och släpp. För tunnare pågjutningar används bäst golvavjämning/spackel, och då finns det produkter anpassade för golvvärme, för att lägga klinker på, och som kan vara fiberförstärkta.

Är tveksam till EPS-betong (eller EPS-cement) i ditt fall, den ger inte den isolering och hållfasthet du behöver för så pass tunn bygghöjd.

Så en tunnare cellplastisolering och avjämningsmassa kan fungera (totalt 10 cm bygghöjd) i ditt fall, men golvvärme är nog inte lämpligt. Med den bör du åtminstone ha 10 cm isolering, gärna minst 20 cm. Även om cellplasten och avjämningen är ganska tät kan det vara bra att först lägga ut ett lager byggplast. Se också till att städa/rengöra underliggande betong först. Har du stora ojämnheter/håligheter kan du med fördel använda EPS-cement för att jämna av med. Mindre ojämnheter spelar ingen roll, det tar cellplasten och pågjutningen.

Bästa lösningen i ditt fall är att ta bort den gamla betongen helt, och gräva ner en bit. Sedan lägga markduk, dränerande makadam, byggplast, cellplast (min 20 cm) och på detta gjuta en 10 cm tjock armerad betongplatta. Men detta innebär också betydligt mer jobb och kostnad.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen