Fråga Experten: Vilket gjutmaterial?

Jag har kommit över ett antal gjutformar avsedda för att gjuta utomhusplattor i betong, till exempel trädgårdsgångar etc. Om jag istället skulle vilja gjuta dessa tunnare (10-20 mm) och lägga som golv i exempelvis kök eller hall, vilken typ av gjutmaterial ska jag välja? Tänker dels att de ska klara av belastning av att gå på utan att spricka, damma minimalt, torka relativt snabbt och samtidigt vara så pass fin att man kan gjuta mönstrade former.
/Markus

Gjuttjockleken brukar begränsas av hur stora stenar betongen har. Säckad finbetong brukar ha stenar upp till ca 4-6 mm, vilket gör att tjocklek under 20 mm kan vara svårt. Eftersom du vill gjuta ner mot 10 mm kan då ett bruk eller avjämningsmassa fungera bättre. Det kan då vara expanderbruk, reparationsbruk eller cementbaserad golvavjämning. De kan finnas som fiberförstärkta, vilket kan vara bra om dina plattor skall klarar lite ojämnheter och vissa rörelser.

Givetvis bör underlaget vara ”stumt” och har tillräcklig bärighet, på samma sett som det behövs för klinker. Se till att formen är helt tät, och lägg på ett tunt lager med släppmedel anpassat för betong, och torka bort eventuellt överflöd. Kompaktera ordentligt och täck/skydda betongen från uttorkning. Efter avformning vattenlagra gärna plattorna minst en vecka. Dina plattor behöver sedan ytbehandlas för att inte ”damma” och bli någorlunda smutsavvisande. Det finns en mängd preparat du kan använda (silan, vattenglas, olja, vax, paraffin, harts, lack, mm), ger lite olika utseende, tålighet och underhåll.

Om du tillsätter lite svart järnoxid pigment (exempelvis 2% av cementvikten) blir betongen lite mörkare och eventuell nedsmutsning syns inte lika tydligt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen