Fråga Experten: Laga kluven betongskiva?

Vi har en ca 5 cm tjock skiva som vi gjutit i betong för att använda som bänk. Nu har den kluvits på mitten. Kan man laga den på något hållbart sätt?
/Jenny

Eftersom betongens draghållfasthet är låg (ca 8% av tryckhållfastheten) behöver betongkonstruktioner som utsätts för dragpåkänningar armeras. Dessa armeringsjärn har man då i dragzonen, exempelvis nära underkant på en skiva, bjälklag, balk, mm, och vid upplag kan det vara i överkant. Dessutom kan man behöva en sprickfördelande armering för att inte få allt för stora krympsprickor.

Om din betongbänk har gått av, så tänker jag att den saknar armering. Det kan gå att sammanfoga betongbitar med lim eller cementpasta, men det ger inte speciellt stark lagning, och det är sannolikt ingen lösning i ditt fall. Möjligtvis kan det vara en estetisk lösning, såvida du kan få till bärigheten på annat sätt (utanpåliggande stålreglar m.m). Fördelen med armering är också att man får ett segare beteende, och en indikation när man har för hög belastning. Betong däremot ett relativt sprött material och ger ingen förvarning innan brott.

Det går att bygga med oarmerad betong, men det är då när dragpåkänningarna är små och konstruktionen främst utsätts för tryck (ex valv). Om din skiva till bänken saknar armering, tycker jag att du skall gjuta en ny med längsgående armeringsjärn. Inte minst ur säkerhetssynpunkt. Om du har kvar formen är detta inget större jobb.

/Oskar

Varukorg
Translate
Rulla till toppen