Fråga Experten: Sand av betongen?

Jag har några funderingar kring ett projekt vi håller på med just nu. Det är en platta på 45×85 meter som vi gjutit med +/- 50 mm betong utan armering. Majoriteten av ytorna blir bra men vissa ytor blir väldigt sandiga på ytan. Vi har inga åtgärder vad gäller vätskeförlust utav sol och vind och vi använder heller ingen membranhärdare och inte heller något täcke över ytan. Kan något av detta påverka det försämrade resultatet på vissa ytor.
/Josef

En så pass stor betongplatta på nästan 4000 kvadrat (45×85 meter), som bara är 50 mm tjock och saknar armering låter lite märkligt. Det kan fungera om det är en pågjutning på en befintlig (armerad) betongplatta, även om 50 mm är i tunnaste laget för att använda ”vanlig” betong. Och utan armering får man räkna med en del sprickbildning. Vid tunnare pågjutningar finns risk för släpp och ”boom”, varför det kan kan vara bättre att använda en anpassad golvprodukt (avjämning/spackel).

Om betongen blivit ”sandig” på ytan kan det bero på olika saker, såsom exempelvis:

  • Dåligt blandad betong (ej homogen)
  • Fel i betongreceptet (saknar cement)
  • Frysskador (avflagning)
  • Urvaskning vid gjutning (regn, mm)
  • Separation (ej robust)
  • Kraftig uttorkning under första timmarna innan betongen hårdnat
  • Trafik på ytan innan tillräcklig hållfasthet

Du kan be en betongtekniker (hos företaget som levererat de drygt 1900 kubikmeter betong) titta på skadorna.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen