Fråga Experten: Fuktvandring på betongplatta?

Jag har köpt ett hus med garage som inte är ventilerat. Väggar och tak är välisolerade och plastade. Jag kommer att sätta in värmeelement som ska hålla minst tio grader. Tanken är att sätta in en Woods sw42sw och sen bara ha närvaostyrd ventilation eftersom vi bara kommer vara i garaget stundvis. Grunden är dock oisolerad men den ligger på bergmaterial. Kommer detta funka eller måste man täta golvet på något sätt så inte avfuktare drar upp fukt? Garaget är på 110 kvm.
/Mikael

En betongplatta utan mark, underliggande isolering eller plastfolie/byggplast/ångspärr, kommer att få en fukttransport upp i plattan. Hor stor denna transport ges av betongens täthet, tjocklek, samt fukt och temperatur i marken respektive i luften. När du värmer upp och/eller avfuktar i garaget kommer ångaltsskillnaden att bli större och fukttransporten därför öka.

Att du får en fukttransport upp i plattan behöver inte vara något problem, se bara till att ha lite ventilation och ställ inte fuktkänsligt material direkt på golvet.

Målar du golvet (förslagsvis 2-komp epoxi för garage) ger det en tätande effekt, men om fukttransporten är stor finns risk att färgen släpper. Det finns en ”ovetenskaplig” metod du kan testa, där du tejpar på en bit (ca 30×30 cm) genomskinlig byggplast och efter någon vecka kollar om det uppstått kondens på plastens undersida. Om det då är torrt under plasten borde det funka att måla golvet.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen