Fråga Experten: Golvvärme under gjutningen?

Jag undrar vad som gäller angående att ha golvvärme igång under gjutningen? Är det positivt sett till uttorkning och hållfasthetsutveckling? Finns det några nackdelar?
/Klas

Om man slår på golvvärmen vid gjutning eller de första dagarna kommer det påskynda hållfasthetstillväxten och uttorkningshastigheten. Men ser man på effekten av detta på längre sikt, så har det en negativ inverkan, då betongens hållfasthet kommer att bli lägre och den relativa fuktigheten (RF) högre.

Optimal temperatur för slutprodukten kan vara runt fem grader, beroende på cement typ och tillsatsmaterial. Anledningen till detta är att hög hastighet, framför allt i tidig ålder, har en negativ effekt på porstrukturen i reaktionsprodukterna (grövre gel-porer).

Att slå på golvvärmen i tidigt skede kommer också att öka risken för temperatursprickor (och krympsprickor). Därför brukar man rekommendera att man väntar några veckor med golvvärmen, och då drar på den lite försiktigt. Har man då en tät betong (lågt vatten-cement-tal, vct) kommer det inte ha någon nämnvärd effekt på uttorkningen, möjligtvis funkar det om man har en betong med högre vct. Det är över lag mycket vårt att påskynda uttorkningen för betongen med lågt vct.

Så att dra på värmen direkt kan möjligtvis vara positivt på kortare sikt, men är negativt på längre sikt och riskerar dessutom stor sprickbildning.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen