Fråga Experten: Kommer sanden att stelna?

Jag har gjutit en torpargrund till min tillbyggnad och använt vanlig standardcement sand och vatten och blandat som man ska. Jag började gjutningsarbetet med köpt sand på Jehanders men på lördagen när det var stängt tog sanden slut och jag åkte till ett närliggande gammalt sandtag och hämtade sand som i mitt tycke verkade ok. Lite finare sand med lite sten, jag sorterade bort de stora stenarna.

Jag forsatte gjutningsarbetet, men nu har det snart gått två dygn och betongen har inte stelnat ännu. Visst, den har blivit hård, men inte som på de ställen jag använde sanden från Jehanders. Beror det på sanden? Kommer det att stelna, men tar längre tid eller måste jag riva alltihop och börja om?
/Niklas

Normalt sett ska det inte vara några problem med hållfastheten om du proportionerat rätt. Du känner säkert till att betongens härdning sker successivt och att det är först efter en vecka till en månad som du, när det gäller hållfasthet, kan jämföra tidigare gjuten betong med nyare. Några saker kan dock inverka på hållfastheten.

Den sand (ballast) som du köpt från Jehanders är välproportionerad. Det vill säga den har en fördelning av stora och små korn som ger en bra betong. Om du använder annan ballast som inte graderats så blir inte betongen lika stark. Med mycket finmaterial i ballasten skulle du sannolikt ha behövt lite mer cement eftersom ballastkornens yta ökar i betongen, vilket gör att cementlimmet inte räcker till i samma utsträckning som med användning av en välproportionerad ballast.

Rimligen bör det dock finnas sådan marginal att du enbart av denna orsak inte behöver riva och göra om. Värre är om den ballast du använt är förorenad på något sätt. Där kan till exempel finnas humusämnen eller andra föroreningar. Då är det svårt att säga vad som kan ha skett med hållfastheten.

Av de uppgifter du lämnat går det således inte säga något slutgiltigt. Du skulle kunna kontakta en betongspecialist som besiktigar din grund och den använda ballasten. Eftersom du handlat av Jehanders antar jag att du bor i Stockholmstrakten. Där finns CBI Betonginstitutet, som har tekniker och som kan göra en korrekt bedömning så att du förhoppningsvis slipper riva din grund.

Arne Hellström

Varukorg
Translate
Rulla till toppen