Fråga Experten: Hur mycket betong?

Jag undrar hur mycket betong man ska räkna med för en grundplatta 6×12 m ytterväggar (2 våningar med inner tak höj på 2.40) och ett betongbjälklag med 6 m spänn. I första omgången tänker vi ”vanlig” förskalning (eller heter det form), men jag har hört att det finns ett sätt att gjuta med isolering som fylls med betong.
/Ann Louise

Grundplattan bör vara 100 mm tjock och vara försedd med en 400 mm bred kantbalk runt om som bygger cirka 150 mm under plattan.

För väggar finns det olika möjligheter. Du nämner själv cellplastblock som fylls med betong. Det är en möjlighet. Andra är att mura med hanterbara leca- eller betongblock. Att gjuta ytterväggarna på plats i två plan kan bli ganska dyrbart. Om man skulle göra det behöver väggarnas tjocklek vara 100 – 120 mm.

Ett platsgjutet bjälklag behöver vara 200 mm tjockt.I samtliga fall är det klokt att kontakta en byggnadskonstruktör som kan räkna på tjocklekar och armering.För ytterligare kunskap i frågan kan du gå in på finja.se för vidare på idéer och tips. Där finns ett upplägg för ett stall, som kan vara matnyttigt.

Arne Hellström

Varukorg
Translate
Rulla till toppen