Fråga Experten: ”Trä in” betongskivor?

Jag har idag liggande telefonstolpar som stödmur, men dessa sjunger på sista versen nu. Som högst är den befintliga stödmuren 1,7 meter men aldrig lägre än 1,2 meter. Jag har funderat lite på att göra en stödmur där jag använder I-balk och ”trär in” betongskivor/block.

NL-balkarna kommer att gjutas i marken med ett avstånd på 1-1,5 m. Det är även i dessa I-balkar jag kommer att fästa jordankare. Min fråga är vilka dimensioner dessa betongskivor/block måste ha för att tåla jordtrycket?
/Magnus

Din idé förefaller fullt gångbar. Dimensioneringen av såväl I-balk som betongskivor är beroende av eventuell trafiklast som kan förekomma och vad för material som ger jordtrycket mot stödmuren.

Min rekommendation är att du rådfrågar en erfaren byggnadskonstruktör i ärendet.

Arne Hellström

Varukorg
Translate
Rulla till toppen