Fråga Experten: Spricker betongen?

Ni svarade tidigare på en fråga angående huruvida man kan gjuta en betongskiva med ett hål där en klotgrill ska hänga. Upphängningen blir lite komplicerad och jag tänkte låta klotgrillen vila direkt på betongen.

Jag tänkte gjuta skivan 6 cm tjock och armera runt hålet samt göra som ni föreslår i tidigare svar och sätta en glasfiberpackning mellan betong och grill. Räcker det för att inte betongen ska spricka?
/Kristian

Eldfast packning skyddar grillen från att bli repig, tar upp rörelser, och ger ett skydd från de höga temperaturer som kan ”skada” själva betongen.

Strålningsvärmen kommer ändå lokalt att värma upp betongskivan, runt grillen, vilket resulterar i spänningar som kan göra att skivan spricker. Dessa brukar då uppkomma i tvärsnittet runt grillen där betongskivan är som smalast. Här brukar även dragpåkänningarna koncentreras och vara som störst. För att då hålla ner sprickbredden (av temperatur, krympning och laster) gäller det att armara med några extra järn i detta område.

Även om risken att betongen spricker finns kvar, så ger armeringen en sprickfördelande effekt (dvs flera små i stället för enstaka stora sprickor).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen