Fråga Experten: Använda vattenglas?

Jag vill veta mer om vattenglas och hur det ska användas på betong. Vad är det för skillnad och fördelar/nackdelar med kaliumvattenglas och natronvattenglas? Det är stor prisskillnad på produkterna och alla vill väl sälja sitt.

Jag har ett gammalt betonghålstenshus  som jag vill ”vattenglasa” (väggarna inomhus främst) för att dammbinda och få en bra yta. Är inte så noga med att det ska se perfekt ut, det får gärna vara lite rå stil, jag är mest ute efter funktionen! diffussionsöppen och vattenavvisande.
/Eva

Kaliumvattenglas eller kalivattenglas är en benämning för kaliumsilikat, och natronvattenglas är ett produktnamn för natriumsilikat. Vattenglas är kiseldioxid löst i basisk lösning (ofta natrium- eller kaliumhydroxid). Båda fungerar bra att behandla betongytor med, då den hårdgör något och de ger en viss förtätande samt vattenavvisande effekt.

Det finns andra kiselbaserade produkter för ytbehandling också (typ silaner) men dessa binds inte kemiskt i samma utsträckning och ger därför inte lika bra effekt.

Både kalium- och natriumsilikat finns som huvudbeståndsdel i produkter för ytbehandling och dammbindning av betong, puts, tegel, mm. Natriumsilikat är ofta det man syftar på med vattenglas, och är vanligt till ytbehandling/dammbindning.

Kaliumsilikat ser man oftare i färger (silikatfärg) till puts, tegel, betong m.m. Jag tror att med kalium blir silikatfärgen mindre spröd och mer lättarbetad än med natrium.

Huruvida det skulle skilja i pris på produkterna vet jag inte, men tillverkningskostnaderna bör vara lika. Handlar kanske mer om tillgång och efterfrågan.

När du lägger på vattenglas se till att betongen är någorlunda torr, och lägg (pruta/pensla/rolla/skrapa) på i gärna två eller fler omgångar. Du kan kolla med tillverkaren av produkten om hur pass utspädd den är med vatten (torrhalt), ofta kan det vara om de första strykningarna späds ut ytterligare (ca 1:3).

Direkt efter applicering torkas eventuellt överflöd med vattenglas bort. Låter man det vara kvar kan man få flammiga ytor med ”glansiga” partier, som är svåra att få till efteråt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen