Fråga Experten: Gjuta skiva till köksö?

Jag och min sambo har tänkt att gjuta en egen bänkskiva i betong till en fristående köksö. Detta innebär dock att vi skulle behöva få hjälp med att svara på några frågor:

* I vilken temperatur mår betongen bäst när den stelnar (brinner)?
* Klarar plattan av att utsättas för ökning och minskning av rummets temperatur (skifte mellan 5-25 grader) under tiden den stelnar?
* Hur lång tid bör det ta får en platta på ca 125x110x4 (i cm) att i en hemmabyggd form bli klar för användning? Dagar, veckor?
* Vad kan den tänkas väga om man utgår ifrån måtten 125x110x4 (i cm)?
* Vad säger ni om överhäng på köksön, är 25 cm på 2-3 olika sidor för mycket för vad plattan klarar av? Vad skulle ni rekommendera då vi gärna vill ha överhäng på åtminstone en sida, men kan bli fler?
/Jacob

När det gäller optimal temperatur för betongen, varierar det beroende på cement typ. Men håller man sig inom ”normala” förhållanden är det inte så stor skillnad. Givetvis skall det inte vara minusgrader tidig skede (första dygnen), då det gör att betongen fryser sönder. Och inte heller för varm, då när man kommer över ca 65-70 grader kan man få problem med så kallad försenad ettringit.

Värmen gör att cementreaktionerna (och hållfasthetstillväxten) går snabbare, något man exempelvis försöker utnyttja vintertid. Har man hög temperaturutveckling och temperaturgradient får man rörelser och spänningar som kan ge temperatursprickor.

Den optimala temperaturen för betongens sluthållfasthet, täthet och beständighet ligger på ca 5 grader för ”standardcement” (ex Bygg), men då får man beakta att tillväxten också går långsamt. När man testar, och tar fram egenskaperna för, betongen (enligt standard) brukar man lagra provkropparna och utföra provningen vid 20 grader.

Plattan (bänkskivan) kommer att klara temperaturvariationer i spannet 5-25 grader under härdningstiden, utan problem. Formen, armeringsjärnen och betongen kommer att ha någorlunda likvärdig a temperaturrörelser. Så länge betongen inte sitter ordentligt fast (ex i ändarna eller ingjutningsgods) kan den röra sig förhållandevis fritt, både för krympning och temperaturvariationer.

Hur länge man skall vänta innan avformning, exponering, belastning, mm är inte enkelt att svara på. Om man börjar med härdning och skydd tycker jag att man bör skydda från uttorkning gärna minst en vecka, genom att exempelvis lägga på en plast och se till att det är fuktigt under.

Tiden till att man kan avforma och börja använda skivan beror ganska mycket på temperaturen. Men om man utgår från att man vill uppnå ca 70% av dimensionerande hållfasthet och det är 15-20 grader tar det ca 1 vecka, och är det 10-15 grader ca 1,5 vecka.

Med en densitet på 2,35 kg/liter och en betongvolym på 12,5×11,0x0,4=55 liter kommer skivan att väga ca 130 kg. Eftersom det blir ganska tungt bör du se till att underredet står stabilt och klarar vikten. Viktigt också att säkerställa att köksön inte riskerar att falla omkull, då detta kan ge allvarliga personskador.

Jag utgår från att du armerar betongen ordentligt, och då med 4 cm tjocklek ser jag inga problem med att skiva skulle ha ett överhäng (sticka ut) 25 cm på en eller flera sidor. Men som sagt, se till att det inte gör så att köksön riskerar att välta.

Bygga en ordentlig och stabil form, som går att återanvända (formplyfa och reglar). Ofta blir det första försöket inte helt bra. Se till att formen ligger plant och jämnt, är helt tät, och inte är av vattensugande material. Fogar kan exempelvis tätas med bygglim (helt inte silikon).

Lägg gärna på ett tunt lager med släppmedel (olja, vax, paraffin m.m.) på formytorna och torka bort eventuellt överflöd. Blanda betongen väl och tillsätt inte för mycket vatten eller flytmedel så den separerar (sten, vatten eller pasta).

Skivan gjuts med fördel upp-och-ner, dvs formytan blir sedan överyta. Kompaktera så betongen fyller ut formen ordentligt och större blåsor/porer försvinner.

När skivan har avformats kan ytan slipas lite lätt, exempelvis med exenterslip och ett bra papper, och på så sett göra den lite tåligare. När ytan sedan är torr kan den ytbehandlas för att dammbinda och göra den någorlunda smutsavvisande och hygienisk. Preparat för detta finns att köpa på bygghandeln.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen