Fråga Experten: Gjuta i braskamin?

Jag har en gammal murad kamin där det satt en gjutjärnsdörr innan jag började byta den eldfasta stenen som spruckit under årens lopp. När jag väl demonterat dörren har jag bestämt att sätta in en gjutjärnsdörr med glas istället så jag kan se eldstaden.

Lite har jag fått förstora öppningen och jag skulle vilja göra en gjutning på insidan, en liten balk för att stärka upp ovanför dörren. Vad använder jag för bruk att gjuta med på insidan av den murade braskaminen?

Det enda jag kan hitta på nätet är en form av gjutmassa som är chamottebaserad (eldkraft.se). Är det något jag kan använda? Eller finns det något annat si handeln som fungerar?
/Clas

Betong och bruk med portlandcement eller bränd kalk funkar inte så bra till kaminer, ugnar och andra ställen där det kan bli mycket varmt (över ca 350 grader). Då är det mer lämpat med lera (Chamotte m.fl.), eldfast tegel, eldfast bruk, brandskivor, keramiskt lim, osv.

Vissa bruk kan även vara värmeisolerande, exempelvis de med perlite eller annan porös eldfast ballast. Kolla med företag som säljer och renoverar kaminer, de har lämpliga produkter för att reparera och gjuta på insidan av din murade braskamin.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen