KURSPROGRAM
Kontakt
Projektledare utbildning Susanne Nyquist, susanne.nyquist@betongforeningen.se, 073‑056 2294.
Administrativa frågor Ylva Brunnberg, admin@betongforeningen.se, 073‑656 0903.
Angivna priser inkluderar allt; tryckt utbildningsmaterial, tentamen samt måltider enligt dagsschema.
Kostnad för logi tillkommer. Priserna är angivna exkl moms.
Omcertifiering Klass I Platsgjutning
Sedan 2020 är betongcertifikat tidsbegränsade och behöver förnyas var tionde år. Reglerna för förnyelse av certifikat finns beskrivna i Betongföreningens Rapport nr 8. Under en övergångsperiod har alla som innehar ett certifikat utfärdat före 2015 fått dispens t.o.m. 30 juni 2025. Därefter löper certifikatet ut om det är 10 år eller äldre.
För förnyelse krävs att du visar att du har aktuella kunskaper genom att skriva godkänt på en tentamen. Vår uppdateringskurs förbereder dig inför tentamen. Kursen tar upp nyheter i regelverken och utvecklingen inom material och tekniker samt repeterar viktiga nyckelkunskaper. För förnyelse av certifikat krävs även arbetsintyg.
Utbildningsledare är med under hela kursen. Utöver utbildningsledare föreläser experter inom respektive område, t.ex. forskare, byggledare och tekniska konsulter.
2,5 dagar – Pris 13.800 kr
Plats och datum
14-16 januari
11-13 februari
12-14 mars
1-3 april
13-15 maj
Scandic Infra City, Bredden, Stockholm
7-9 april
2-4 juni
Scandic Star, Sollentuna
Omcertifiering Klass II Platsgjutning
Sedan 2020 är betongcertifikat tidsbegränsade och behöver förnyas var tionde år. Reglerna för förnyelse av certifikat finns beskrivna i Betongföreningens Rapport nr 8. Under en övergångsperiod har alla som innehar ett certifikat utfärdat före 2015 fått dispens t.o.m. 30 juni 2025. Därefter löper certifikatet ut om det är 10 år eller äldre.
För förnyelse krävs att du visar att du har aktuella kunskaper genom att skriva godkänt på en tentamen. Vår uppdateringskurs förbereder dig inför tentamen. Kursen tar upp nyheter i regelverken och utvecklingen inom material och tekniker samt repeterar viktiga nyckelkunskaper. För förnyelse av certifikat krävs även arbetsintyg.
(2,5 dagar) – Pris 12.800 kr
Enbart tentamen vid omcertifiering
Det finns möjlighet att enbart anmäla sig till omcertifieringstentamen Klass I resp Klass II Platsgjutning utan att genomgå själva kursen. Tentamen görs då tillsammans med deltagare som gått kursen.
Smörgås och kaffe ingår.
(halvdag = 3 tim) – Pris 3.500 kr
Klass I Platsgjutning
Betongkurs Klass I
Platsgjutning av betong – kompetensklass I-U
Klass I-kurserna ger den kunskap om teknik och regelverk som erfordras för att deltagaren ska kunna leda och övervaka platsgjutning av betong respektive tillverkning av betongelement och fabriksbetong i kompetensklass I. Kurslängden är 10 dagar. De första fem dagarna, – vecka 1, är gemensam för alla inriktningar och den andra veckan är speciellt anpassad för respektive inriktning. Kursen ges som klassrumsundervisning. Två års praktik samt godkänd tentamen krävs för certifikat. För att få påbörja Klass I krävs Klass II med godkänd tentamen och laboration samt 1 års praktik.
(5 + 5 dagar) – Pris 31.800 kr
Klass I Betongelement
Betongkurs Klass I
Betongelementtillverkning – kompetensklass I-E
Kursen ger den kunskap om teknik och regelverk som erfordras för att deltagaren ska kunna leda och övervaka tillverkning av betongelement i kompetensklass I. Kurslängden är 10 dagar. Kursen ges som klassrumsundervisning. Två års praktik samt godkänd tentamen krävs för certifikat. För att få påbörja kursen krävs Klass II med godkänd tentamen och laboration samt 1 års praktik.
(10 dagar) – Pris 31.800 kr
Klass II Betongelement
Betongkurs Klass II
Betongelementtillverkning – kompetensklass II-E
Kursen ger den kunskap om teknik och regelverk som erfordras för att deltagaren ska kunna leda och övervaka tillverkning av betongelement i kompetensklass II. Kurslängden är 10 dagar. I kursen ingår en heldag med praktiska övningar på betonglabb. Kursen ges övriga dagar som klassrumsundervisning. I studiematerialet ingår bl.a. böckerna Betong & armeringsteknik samt Betonghandbok – Arbetsutförande. Ett års praktik, godkänd tentamen samt närvaro vid laboration krävs för certifikat.
(10 dagar) – Pris 26.900 kr
Betongkurs Klass III för pumpbilsoperatörer
Kursen uppfyller förkunskapskravet för operatörer som skall gå vår behörighetskurs Undervattensgjutning för operatörer Den är också en bra grund som förberedelse inför Klass II-kurserna.
(2 dagar) – Pris 8.900 kr
Undervattensgjutning för operatörer
Undervattensgjutning – för operatörer (t ex pumpmaskinister)
Kursen hålls på konferenshotell och avslutas med en kortare tentamen. Förkunskapskrav är Betongkurs Klass III. Kursens innehåll beskrivs i Betongföreningens Rapport nr 8.
(2 dagar) – Pris 13.800 kr
Undervattensgjutning för arbetsledare och provtagare
Undervattensgjutning – Behörighet för arbetsledare och provtagare.
I samarbete med Vattenfall Research & Development AB.
Kursen är en påbyggnadskurs till Betongkurs Klass I Platsgjutning. Genomgången kurs och godkänd skriftlig tentamen ger behörighet för undervattensgjutningar av Trafikverkets, och andra beställares, konstruktioner. Kurslängd är fyra dagar. Kursen hålls i Älvkarleby med klassrumsundervisning på Älvkarleö Herrgård och praktiska övningar och demonstrationer på Vattenfalls anläggning. För att få behörighetsintyg skall du inneha certifikat från Betongkurs Klass I U samt lämna in arbetsintyg för två specificerade undervattensgjutningar.
Viktigt! Sedan den 15 maj 2024 är tillträdet till Vattenfallslaboratoriet i Älvkarleby begränsat för besökare. För personer som inte har medborgarskap i något EU- eller Natoland krävs tillstånd efter prövning av Vattenfall AB. Alla besök på anläggningen måste föranmälas och identitetskontroll kommer att genomföras på samtliga besökare.
(4 dagar) – Pris 24.200 kr
Betongreparationer för arbetsledare och operatörer
Att reparera och underhålla befintliga betongkonstruktioner kräver ofta en annan kompetens än vid nybyggnad. De reparationsmaterial och reparationsmetoder som används skall vara kompatibla med befintlig betong samtidigt som arbetsutförandet kräver specialkunskap om de material och metoder som används. Ett korrekt utförande av reparationen, allt från avlägsnande av skadad betong till slutlig ytbehandling, är en förutsättning för att uppnå önskat resultat. Felaktigt utförande kan ge reparationer med mycket kort livslängd.
Utbildningens mål är att säkerställa att arbetsledning och operatör som arbetar med betongreparationer har erforderliga grundkunskaper för att utföra vanligt förekommande betongreparationer.
Kursen avslutas med tentamen. Deltagare med styrkta förkunskaper enligt nedan samt godkänt tentamensresultat erhåller utbildningsintyg.
Förkunskapskrav:
- Arbetsledare – Godkänd utbildning ”Betongkurs klass II – Platsgjutning av betong”.
- Operatör – Yrkesbevis för betongarbete eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.
Förkunskaperna skall styrkas med kopia av utbildningsintyg eller liknande.
(4 dagar) – Pris ej fastställt
Betongföreningens nyhetsbrev
Ta emot Betongföreningens nyhetsbrev till din epost