Fråga Experten: Cellplast på byggplasten?

Vi håller på och renoverar vårat hus som är byggt 1965. Plattan är byggd i följande ordning; 15 cm dräneringsgrus – plastfolie – grovbetong 10-13 cm – mineralullskivor – svart åldersbeständig papp – sand och på detta ca 7-8 cm överbetong. Vi har nu tagit bort allt ovanför grovbetongen och skulle vilja isolera på den.

Vi har ca 16 cm att spela med. Ni har på liknande frågor svarat att man lägger en byggplast och på detta lägger cellplasten. Skulle ni rekommendera samma lösning här?

Största funderingen som vi har är hur det blir med grovbetongen som i så fall byggs in mellan byggplast (orginalplasten som sattes när huset byggdes). Skulle det funka med 10 cm cellplast och 6 cm överbetong, då vi har ca 16 cm att spela med?
/Gunay

Som du påpekar har jag svarat på en liknande fråga. Och ja, jag föredrar lösningen med byggplast/folie på den gamla betongen (grovbetongen) och på detta cellplastskivor och en armerad betongplatta. Tätskiktet (plastfolie) är inte nödvändigt, men förhindrar markfukten att komma upp till den gamla betongplattan och fukta upp cellplastisoleringen och därmed försämra isolerförmågan något.

Plasten kan också minska risken för att eventuella emissioner från den gamla betongen att ta sig upp i rummet. Men då du har en plastfolie under den gamla plattan behöver du ju inte lägga ytterligare en plastfolie uppe på plattan.

10 cm isolering är kanske inte så mycket idag, men har ändå stor effekt och kan vara fullt tillräckligt om du inte har golvvärme. 6 cm betong kan funka bra, men det innebär också en viss risk för ökad sprickbildning och kantresning.

Var noga med härdning/skydd (täck direkt och håll fuktig i minst en vecka), samt lägg armeringen/armeringsnätet någorlunda mitt i tvärsnittet. Har du stora punktlaster kan plattan behöva vara lite tjockare i detta område.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen