Rådet för teknik och vidareutbildning
Rådet för teknik och vidareutbildning ska bland annat diskutera klass I- och II-utbildningarnas form och innehåll, behandla frågor av principiell natur rörande examination och intyg, verka för en samsyn inom dessa områden samt befrämja en likvärdig kvalitetsnivå inom utbildningarna. Även andra typer av vidareutbildning behandlas av rådet.
Betongrapport Nr 8 samt godkända utbildningsgivare
Rådet ansvarar också för innehållet i Betongrapport nr 8, utgåva 7, 2024: Vidareutbildning inom betongområdet.
* Äldre utbildning som inte genomförs längre.
** Svenska Bergteknikföreningen ansvarar för dessa (nya) utbildningar, se https://www.svbergteknik.se/hem/
a. Platsgjutning av betong
I såväl Boverkets som Transportstyrelsens regelverk sker hänvisning till SS 137006. Detsamma gäller entreprenadkontrakt där AMA utgjort grund för upprättande av beskrivningar. Enligt bilaga J i SS 137006 kan genomgången utbildning som uppfyller kraven i Betongrapport nr 8 anses uppfylla kraven för kompetensklass I/II-U. I rapporten framgår hur utbildningarna ska genomföras med avseende på undervisningssätt, närvaroplikt, kursinnehåll/planer, examination m m.
b) Fabriksbetongtillverkning och Betongelementtillverkning
SIS har utarbetat nya dokument gällande Fabriksbetongtillverkning. Dessa innebär bl.a. att Klass I- och II-utbildningarna för Fabriksbetongtillverkning nu certifieras av ett certifieringsföretag. SIS har påbörjat motsvarande arbete för Platsgjutning av betong. Det betyder i sin tur att det är olika regelverk som gäller för Fabriksbetongtillverkning å ena sidan och för Platsgjutning av betong och Betongelementtillverkning å andra sidan. När de nya regelverken är klara för Fabriksbetongtillverkning och Betongelementtillverkning kommer en ny utgåva av Betongrapport nr 8 att publiceras.
Den 1 januari 2020 infördes nya regler för kursintyg
”Intyg om kompetens” ersattes av ”Certifikat – Intyg om kompetens”.
Certifikat för Platsgjutning av betong gäller i 10 år. För förnyelse av certifikaten krävs godkänt resultat på en 3 timmars tentamen med hjälpmedel, detta under förutsättning att innehavaren av certifikatet kan visa på aktivt arbete under merparten av certifikatstiden. Någon kurs behöver inte genomföras, men branschen erbjuder uppdateringskurser på 2-3 dagar.
Övergångsregler
Intyg om kompetens som utfärdats efter 1 januari 2015 gäller i 10 år från dess utfärdande. Därefter måste certifikat utfärdas enligt reglerna för förnyelse av certifikat. Fram till dess finns möjlighet att ersätta intyget med certifikat – om innehavaren kan styrka aktivt arbete inom certifikatets område. Ett sådant certifikat har samma giltighetstid som det ersatta intyget. Ingen tentamen krävs.
Intyg om kompetens som utfärdats före 1 januari 2015 gäller fram till 30 juni 2025. Undantag kan beviljas om relevant utbildningsplan redovisas innan detta datum. Därefter måste certifikat utfärdas enligt reglerna för förnyelse av certifikat.
Utfärdade intyg
Sedan 2001 arkiverar Betongföreningen listor över utfärdade intyg. Viss retroaktiv rapportering har också skett varför det finns vissa uppgifter från omkring 1997 och framåt i föreningens arkiv.
Platsgjutning av betong – välj utbildningsgivare godkända av Betongföreningen så är du säker!
Beträffande kompetenskrav för att leda utförande av betongarbeten så kravställs dessa i dagsläget av standarden SS 137006:2015 i dess bilaga J. Av denna framgår att det är Betongföreningens Betongrapport nr 8 som ligger till grund för såväl kursinnehåll, utbildningsform, examination samt utfärdande av certfikat och dess giltighetstid som är 10 år. Vidare redovisas godkända utbildningsgivare.
Samtidigt pågår ett arbete med att revidera standarden SS 137006. När en ny utgåva av standarden kommer att utges är i dagsläget inte bestämt. Inriktningen i detta revideringsarbete är att kompetenskrav avseende att leda betongarbeten kommer att regleras i en Teknisk specifikation, TS, som är ett komplement till standarden. Innehållet i denna TS följer i stora drag Betongrapport 8 men det är ett mer öppet system framförallt när det gäller godkännande och certifiering av utbildningsgivare.
Så länge en ny utgåva av standarden inte finns framme så gäller utgåvan SS 137006:2015. Detta innebär i praktiken att denna kommer finnas kvar under lång tid framöver så länge som den åberopas i kontraktshandlingar. När den nya utgåvan av standarden är på plats kommer denna successivt ta över men detta ligger i framtiden.
Eftersom en övergång kommer att ske så har AMA Anläggning 23 och AMA Hus 24, som kommer användas flera år framöver, tagit med alternativ som gäller för såväl den nuvarande standarden såväl som den kommande.
Sammanfattningsvis innebär ovanstående att den som vill få behörighet att idag leda utförande av betongarbeten ska genomgå en utbildning enligt Betongrapport 8 genomförd av en utbildningsgivare godkänd av Betongföreningen. Denna behörighet gäller i 10 år. När den nya utgåvan av standarden är framtagen och börjar åberopas i projektens kontraktshandlingar så kommer en successiv övergång att ske till de nya principerna.
Övriga uppgifter för rådet samt medlemmar
Rådet ska också se över behovet av nya betongrapporter och revideringsbehovet av tidigare utgivna rapporter. I samband med detta kan rådet utforma förslag till kommittéarbeten för styrelsens beslut samt utforma strategier med tanke på vilka finansiärer och intressentgrupper som kan komma i fråga.
Rådet stödjer även de projektgrupper som arrangerar olika typer av informationsdagar om betong avseende programinnehåll.
Medlemmar i Svenska Betongföreningens Råd för teknik och vidareutbildning (april 2024):
- Johan Silfwerbrand (ordförande), KTH
- Richard McCarthy (sekreterare), Betongföreningen
- Anders Torén, FEI
- Anna Bley, Byggakademin
- Anna Jacobson, Tyréns
- Erik Sätre, YH Akademin
- Gunilla Teofilusson, KTH
- Jan-Erik Jonasson, JEJMS Concrete
- Karin Wadén, Svensk Betong
- Maja Thorsén, SIFU
- Mats Karlsson, Infra Tech
- Oskar Esping, Thomas Concrete Group
- Per Svensson, SIFU
- Peter Billberg, Nordcert
- Peter Ekwall, AAA Certification
- Ola Öhrström, Trafikverket
- Stefan Lindgren, Sveriges Byggnadsinspektörer
- Ted Rapp, BUC / Byggföretagen
- Åke Thorsén, Abeis Akademi
Medlemmar i presidiet inom Rådet för teknik och vidareutbildning
- Johan Silfwerbrand (ordförande), KTH
- Anna Jacobson, Tyréns
- Ola Öhrström, Trafikverket
Om du har ytterligare frågor, kontakta Betongföreningens VD Richard McCarthy, richard@betongforeningen.se.