Fråga Experten: Behandla betongplatta?

Jag har ett kallgarage som jag delar med grannen och som jag nu ska ta halva min del ca 15 kvm och isolera väggar och tak samt installera värme för att inreda en snickeriverkstad. Verkstaden tänkte jag ska hålla några plusgrader (ca 5 grader)när jag inte är där, men för att ändå kunna förvara färg, verktyg m.m. När jag sen ska snickra/ måla något så kommer jag att spetsa med en värmefläkt så att det blir behagligt att vara där inne (kanske (12-20 grader). hVad gäller betongplattan som inte är isolerad så tänkte jag slipa av den så att den blir slät, lätt att städa samt att på ett enkelt sätt flytta diverse maskiner på hjul vid behov. När jag har slipat av betongplattan som ska bli ”golvet” i min verkstad så undrar jag vad jag behandlar den med för att inte få eventuella problem med fukt underifrån (antar jag) men ändå en skyddande yta?
/Christian

Om du har hög fuktlast underifrån, exempelvis om du ser fuktgenomslag, så bör ytbehandlingen vara ”öppen”. Men är betongen förhållandevis torr kan du ytbehandla med alla tänkbara preparat för betong. Du kan kolla hur stor fuktlast som du har, genom att tejpa på en bit byggplast, och efter någon dag se om det samlats vatten/fukt på undersidan plasten.

Det finns bra 2-komponents epoxi som är lämpliga för garagegolv, verkstad, mm. Finns att köpa hos färghandel, Biltema, Jula, mm. Vill du ha en synlig betong kan det funka med en bra klarlack för betong (uretan). Vill du i stället ha en yta som ”andas” kan du behandla med vattenglas eller andra preparat för att dammbinda betong.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen