Fråga Experten: Betong till bänkskivan?

Jag ska gjuta en 35 mm bänkskiva till mitt utekök och undrar följande: Vilken typ av betong jag ska använda för att få en fin blank tät yta som klarar att utsättas för väder och vind? Ange gärna exempel på tillverkare och benämning. Expanderbetong expanderar enl tillverkarna 0,5-2 %! Kommer betongen att ”svälla över” formens kanter vid härdning? Vad är det för skillnad på Expanderbetong och Bemix?
/Christoffer

Expanderbetong är en
produkt som brukar används vid reparation, där man vill säkerställa god utfyllnad och bra vidhäftning. Den har brukar ge relativt hög hållfasthet, framför allt i tidig ålder. Jag skulle nog snarare kalla det för bruk än betong, eftersom de bara har sand som ballast. Det finnas varianter av produkten anpassade för olika tillämpning. Det kan exempelvis vara med anläggningscement, lägre fryspunkt, olika stenstorlek, lufttillsatt, osv.

Bemix är en serie expanderbetong som Finja säljer, men det finns flera liknande produkter från andra tillverkare också (Weber, Combimix, mfl). Det är ingen större skillnad mellan Bemix och de andras expanderbetong/bruk. Expanderbetong är populärt att gjuta bänk- och bordskivor av, dels för att de är enkla att gjuta med (bra arbetbarhet) men också att de ger fina gjutytor av den relativt höga andelen finmaterial i kombination med expansionen. Expansionen sker i tidig ålder (innan betongen hårdnar) och är tänkt att motverka den sättning som man ofta får i betong. Svällningen som du eventuellt skulle kunna få, är så pass liten att du troligen inte kommer uppleva den. Betongen kommer således inte ”jäsa” som en deg och rinna över formens kanter.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen