Fråga Experten: Betongbord för en grill?

Jag tänker bygga ett betongbord som jag tänker placera utomhus på ett stenfundament. På betongbordet har jag tänkt bygga en ”nisch” av frostfast tegel för en grill. Mina funderingar är följande:

1. Vad är det för betong jag ska använda för bordet?
2. Går att elda direkt på betongen eller måste jag ha någon typ av tegel som skyddar den, alltså på botten? Frostfast tegel eller eldfast tegel kanske? (Grillen kommer inte att vara under tak).
3. Går vanligt armeringsjärn i betongen bra?
/Guillermo

Vanlig torrsäckad Grov- eller Finbetong funkar fint. För säkerhets skull kolla på påsen att den betongen klarar att vara utomhus. Blanda betongen väl, och tillsätt inte mer vatten än föreskrivet.

Om du blandar till betongen själv med cement och ballast, se till att ha vatten-cement-tal (vct) max 0,55 och lite luftporbildande tillsats. Utan luft behöver betongens vct vara lite lägre (ca 0,45) för klara att vara utomhus (frost). Vct beräknas genom att dividera vikten vatten med vikten cement (vct = vikt vatten/vikt cement).

Att elda direkt på betongen är inte lämpligt. Dels kan det ge brandspjälkning, och dels kan hög långvarig temperatur (övar ca 350 grader) försämra betongen. Både cement och ballasten kan behöva bytas till annan typ för att klara höga temperaturer.

För att inte riskera brandspjälkning kan man tillsätta lite PP-fibrer (1-2 kg/m3). Så du bör försöka skydda betongen med isolering, brandskiva, tegel, eldfast bruk m.m.

”Vanlig” armering funkar fint (nät eller järn), den ligger väl skyddad i betongen. Men eldfast bruk/betong ger inte detta skydd (är lågalkaliskt), varför rostfri eller galvad armering då kan var lämpligt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen