Jag ska gjuta en betongplatta på mark inför mitt nybygge och vill använda en platta som innergolv. Jag kommer ha vattenburen golvvärme i plattan och jag vill att det färdiga innergolvet får en slät yta med en matt ljus grå nyans. Vilken betong/teknik tycker du att jag ska använda? Vilken efterbehandling tycker du är bäst?
/Agneta
Vill man ha ett exponerat betonggolv kan man antingen maskinglätta betongen när den börjar hårdna eller diamantslipa ytan i ett senare skede. Utan efterbearbetning av ytan blir den inte slät, hård och slitstark samt kan damma ganska mycket. Om jag förstår din beskrivning rätt vill du ka en jämngrå nyans (och inte synlig sten i ytan), så glättning är då lämpligt. Synliga betonggolv innebär också att man behöver vara extra noga med härdning och skydd (förhindra uttorkning de första veckorna) samt att ha tillräckligt med sprickfördelande armering (utöver lastbärande armering) och eventuellt ha rörelsefogar om långa avstånd. Vill man inte maskinglätta eller diamantslipa kan man lägga på en cementbaserad avjämningsmassa och få liknande utseende som glättad yta. Betonggolvet behöver ytbehandlas för att inte damma och för att bli någorlunda smutsavvisande och lättstädat. Det finns en mängd preparat för dessa, och prova gärna på en liten bit först så det blir som du tänkt dig. Vissa preparat kan mörka ner betongen eller göra yta lite glansig. Jag kan tyvärr inte säga vad som är bäst, och beroende på vem du frågar får du säkert olika svar (se även på betong.se). Eftersom du vill ha en ljusgrå nyans kan nedsmutsning bli lite tydligera än på en mörk betong. Ljusheten kan man få till genom att tillsätta några % (av cementvikten) titanvit. Även slaggbetong brukar bli ganska ljus (motsvara ca 2% titan). Kolla med din närliggande betongfabrik för pris och möjlighet för infärgad betong (eller slaggbetong). De kan säkert hjälpa till med exempel på nyanser av betongen (utan pigment samt med olika dosering) som du kan titta på.
Något att tänka på är att om plattan kommer vara utomhus under vintern finns risk att du får frysskador (typ avflagning). Normalt tillsätter man då luftporbildare till betongen (så ca 4,5% luft), men då finns också risk för delaminering vid glättningen (ansamling av luft under hårdgjorda ytskiktet som gör att det kan släppa). För att göra betongen lite fryståligare utan att tillsätta luft kan du då gå ner i vatten-cement-tal (vct) till ca 0,45.
Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group