Hej experten!
Vi har ett pågående fritidshusprojekt där betongplintar gjutits mot berg i papprör. När det hållande ytterhöljet avlägsnades så insåg vi att entreprenören gjutit plintarna så att armeringen syns från utsidan. De har alltså inte fixerat armeringen i rören utan bara lagt dem lutandes mot pappröret. Otroligt slarvigt. Finns det någon möjlighet att gjuta på fix för att armeringen inte ska rosta? Eller bör vi gjuta på plintarna minst 30 mm för att inkapsla armeringen ordentligt?



Fråga experten: Betongplintar med synlig armering
/
Karl Schiller
Experten svarar:
Hej Karl
Som regel vill man ha järnen så nära ytan som möjligt för att få bästa lastbärande effekt, men samtidigt tillräckligt långt in för att inte få problem.
Täckskiktet, dvs avståndet mellan betongytan och armeringsjärnet, är viktigt för att betongen skall kunna skydda järnet från korrosion, samt för att säkerställa vidhäftningen så den kan ta dragpåkänningar.
För att säkerställa vidhäftningen brukar man rekommendera täckskikt minst lika som armeringens diameter, och för att säkerställa utfyllnad (undvika blockering) täckskikt minst 1/3 större än stenstorleken (exempelvis 16 mm sten ger minst 21 mm täckskikt).
För att inte riskera problem av korrosion och spjälkningen detta ger, dimensionerar man täckskiktet med hänsyn till avsedd livslängd och omgivande miljö (exponering). Korrosion kan initieras av att betongen karbonatiserar eller att det tränger in klorider (finns i tösalt, klorerat vatten eller havsvatten). Och det är främst korrosion av klorider som är problematiskt, då korrosionshastigheten är högre och det kan starta vid lägre RF än vid karbonatisering. Med en tät betong kan man göra att kloridinträngningen eller karbonatiseringen går långsammare, vilket man åstadkommer genom att sänka betongens vatten-cement-tal (vct). Och givetvis minimera risken för sprickor, vilka kan öppna upp för att klorider kommer in till järnen. För exempelvis plintar ej utsatta för klorider kan man tillämpa exponeringsklass XC4 (karbonatisering) och XF3 (frost), vilket innebär en lufttillsatt betong med vct max 0,55 och minst 20 mm täckskikt (50 år).
Generellt är det armeringskorrosion som är begränsande för betongkonstruktionens livslängd. Utan armering (eller med armering som inte rostar) kan konstruktionen hålla i stort sett hur länge som helst. Armeringen kan även behövas för att minskade sprickbredder (sprickarmering) av betongens krympning och temperaturvariationer.
Nu till din fråga. Inte allt för långa enklare plintar behöver normalt inte armeras, då de inte kommer utsättas för större dragpåkänningar utan främst tryck. Har man långsmala plintar förankrade i berg som utsätts för sidokrafter bör de armeras. Att du har synliga järn spelar kanske inte så stor roll för plintarnas bärighet. Men det är förfulande, speciellt när rosten kommer och betong eventuellt börjar spjälka loss av korrosionen. Jag tänker att miljön som plintarna exponeras för är ganska ”snäll” (ej klorider/salter och inte så fuktigt), och då blir problemet med korrosion inte så stora. Om du inte vill gjuta om plintarna kan du ta bort pappröret, trä på ett större gjutrör och sedan gjuta på med ca 20 mm ny betong runt befintliga plinten. Att lägga på husfix eller reparationssbruk på den blottlagda armeringen är ingen hållbar lösning.
Lycka till med plintarna.
/Oskar

Oskar Esping
Tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group