Fråga Experten: Gjuta runt en sten?

Jag har en sten som jag vill dölja. Jag ska bygga ut mitt fritidshus med ett nytt rum. Stenen (som är för stor att ta bort) kommer att bli synlig intill ena väggen i rummet. Stenen sticker upp ca 2 dm och är 2 dm bred. Stenen är betydligt större under jord. Min fråga är om jag kan bygga en träform runt stenen och sedan fylla med betong.  När gjutningen är klar tänkte jag isolera runt om för att inte få kallras i rummet, slutligen klä in med panel. Sen är jag osäker på vilken betong som är lämpligast att använda. Är det grovbetong eller snabbtorkande betong? Eller finns det annan bättre lösning, tro?
/Olle

Det funkar utmärkt att forma upp runt stenen och gjuta med betong, förslagsvis med vanlig Grovbetong. Tänker att vatten skulle kunna leta sig in runt stenen om det inte blir helt tätt, så om du kan säkerställa att gjutningen får bra vidhäftning till befintlig konstruktion kan det vara bra. Det kan exempelvis vara med ett antal inborrade dymlingar, pinnbultsexpander m.m.

Eftersom du skall isolera och klä in stenen med panel finns det kanske andra lösningar också, exempelvis att lägga på spärrskikt (duk och fukspärr/primer/membran) typ det man har i badrum.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen