Fråga Experten: Gjuta skiva till utekök?

Vi har byggt en kraftig stomme i tryckimpregnerat trä och ska nu gjuta en bänkskiva som blir ca 265×85 cm. Hur tjock bör vi göra skivan för att den ska bli hållbar men inte tyngre än nödvändigt? I skivan tänkte vi lägga armeringsnät, vilken dimension bör det ha? Kan man lägga i ett lager cellplast för att minska tyngden?

Finns det nackdelar med att göra så? På grund av formen på skivan funderar vi på att inte vända den. Hur kan man göra för att få en så slät och fin yta som möjligt?
/Anna

Hur tunt man kan gjuta en bänk/bordsskiva beror på en rad faktorer. Förutom storleken på skivan, har underredet stor betydelse. Ligger skivan stabilt på ett underrede som fördelar ut lasterna på en stor yta, kan man göra en mycket tunn skiva och endast sprickarmering.

Men om skivan bara är upplagd i ändarna, blir det typ en balk som behöver lastverkande armering. Armeringen behöver då vara i dragzonen (i underkant) och på samma gång tillräckliga täckskände betongskikt för att sitta fast ordentligt (och för beständigheten).

För att detta skall funka behöver skivan vara relativt tjock. Om underredet bara tar lasterna i ändarna, är det också viktigt att armeringen förhindrar att skivan knäcks och orsakar personskador. Förutom att skivan skall klara vikten av det som ställs på, skall den hantera lasterna från egenvikten. Och då betong har ganska hög densitet (ca 2350 kg/m3) kan en bänk/bordsskiva bli ganska tung.

Om man tänker att din 265×85 cm stora bänkskiva är 2 cm tjock, blir volymen ca 45 liter och vikten ca 105 kg. Med så pass tunn skiva blir det svårt med vanlig armering, och i stället funkar bättre med fiberarmering. Det kräver också att skivans laster tas av underredet fördelat över stor yta, exempelvis med horisontella balkar mellan benen.

Underredet behöver också vara rakt och plant så skivan ligger jämt upplagd, och gärna med en gummilist mellan som kan hantera mindre variationer.

Är skivan upplagd i ändarna skulle jag tro att du åtminstone behöver komma upp i minst 4 cm tjocklek, och att du får in ett armeringsnät (exempelvis 5/100) i underkant med täckskikt ca 1 cm. Och planerar du att ha stora laster på skivans mitt (dansande person m.m.), behövs nog tjockare skiva och mer armering.

Normalt vill man gjuta bords/bänskivor upp-och-ner, då formytan som regel blir jämn och plan samt relativt porfri. Hur ”fin” ytan blir beror gevetvis på formmaterial, släppmedel, tätheten på formen, mm. Men om du använder formplyfa och ser till att ha täta fogar (ej silikon) brukar det bli bra. Och lägger du på släppmedel/formolja, se då till att det är ett jämnt fördelat och ett tunt lager.

Vänta gärna någon vecka innan du avformar, och fram till detta se till att betongen hålls fuktig och är skyddad mot uttorkning med plast eller liknande. Därefter kan skivan bäras på högkant och försiktigt läggas på plats. Man kan också tänka sig att skivan flyttas och läggs på plats med formen på, och därefter avformas.

Någon typ av ytbehandling kan vara lämpligt för att dammbinda och göra betongen någorlunda smutstålig, hygienisk och lättstädad. Betongytan kan ibland ha en liten ”gjuthud”, bode mot formytan och överytan/gjutytan som har lite sämre ythållfasthet. Då kan en lättare slipning, eller försiktig syratvätt, ta bord detta lager och göra ytan hårdare och tåligare.

Med 4 cm tjocklek börjar din skiva blir så pass tung (över 200 kg) att den blir lite svårare att hantera. Om man då tänker sig att den platsgjuts, gör det att formen kommer sitta kvar under skivan, typ en kvarsittande form.

Det går kanske att hitta en lösning med att platsbygga och ändå kunna ta bort formen. Men är man flera personer borde det funka fint att gjuta skivan separat och sedan lyfta den på plats. Dessutom är det svårt att få till en plan, slät och fin yta om man har gjutytan uppåt. I så fall kan den behöva slipas ordentligt, viktet i sin tur kommer exponera ballasten och ge ytan ett annat utseende.

Att gjuta in ”ursrparning” i skivans undersida, eller gjuta in en tunnare cellplastskiva, för att få ner vikten på skivan, kan fungera. Men det ger också en minskad bärighet i skivan och tunnare tvärsnitt med svårigheten att få till lastbärande armering.

Däremot kan det vara en bra idé om du vill att skivan skall se tjock ut, men ändå inte bli allt för tung. Jag har själv gjutit en sådan skiva som var ca 4 cm tjock, där jag tryckte ner en 2 cm cellplastskiva i den färska betongmassan. Cellplasten var då ett par centimeter minder än formen, så jag kunde få in ett armeringsjärn runt kanten, likt en vot för en platta på mark. Använde då fiberarmering, men det hade säkert funkat med ett putsat eller liknande också.

Använd en betong som är anpassad för att vara utomhus, exempelvis torrsäckad grov- eller finbetong. Expanderbetong funka också bra, och brukar dessutom ge extra fina ytor.

Det finns också fiberförstärkt reparationsbetong/bruk som funkar bra. Expander- och reparationsbruk brukar dessutom ha hög hållfasthet, vilket är fördelaktigt om du planerar att gjuta en så tunn skiva som möjligt.

Bygg en bra, stabil,tät och genomtänkt form, så kan en återanvändas flera gånger. Första gjutningen blir inte alltid så bra, och kan behöva göras om. Dessutom finns det ”risk” att du får göra skivor till andra personer, när de ser hur fint ditt utekök blivit.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen