avatar
avatar
avatar

Fråga experten: Installera vattenburen golvvärme i oisolerad betongplatta

Jag har nyss köpt ett 70-tals hus med oisolerad betongplatta på mark och trästomme. Hela värmesystemet ska konverteras till vattenburen (direkt-el idag). I dom flesta rummen är tanken att det ska vara radiatorer, men i tvättstuga och badrum är tanken att det ska vara golvvärme.

Tanken är att bila upp betongen för att få ner isolering i dessa två rum med golvvärme. Även om detta är ”rätt” metod för att minska risk för omvänd fuktvandring är jag lite orolig för att detta ska öka fuktbelastningen utanför rummet där det fortfarande kommer vara oisolerad platta. Syllarna är bytade och har både distansbrickor och syllpapp under. Marken är av sand med bra dränerade egenskaper.

Är finna det bättre alternativ eller skulle ni säga att det är en säker lösning att bara isolera delar av plattan.

/

Ludvig

Experten svarar:

Hej Ludvig

En oisolerad betongplatta utan fuktspärr är problematiskt (fukt, värmeförlust och kall yta), och är en riskkonstruktion. Som du påpekar, kan man öka fuktproblemen på andra ställen när man isolerar och värmer upp delar. Det kan exempelvis vara i grundmuren (om källare), intilliggande oisolerade rum eller där syllen ansluter på oisolerad platta.

Jag kan tyvärr inte svara på vilken lösning som skulle funka bra i ditt fall. Men jag tror ändå att det skulle funka att isolera delar av plattan , om du ser till att använda material som inte är fuktkänsliga och eventuellt som tillåter att det kommer vara en fukttransport upp i plattan. Det kan handla om att undvika trä och gips i delar av konstruktionen, ha ventilerade luftspaleter, använda fukttåliga material som ”andas” (kakel/klinker utan fuktspärr), osv.

Har du tillräckligt med cellplastisolering (gärna 250 mm) under golvvärmen bör du inte få den ”värmekudde” som kan byggas upp i marken och skapa en ökad fukttransport upp i plattan. Jag kan tycka att du bör isolera plattan i alla utrymmen som är uppvärmda, och se till att syllen inte utsätts för fuktig luft (ex. ventileras).

Det kan vara idé att låta en fuktsakkunnig ta en titt på ditt hus och dina förslag på åtgärder.

/Oskar

avatar
Oskar Esping

Tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen