Fråga Experten: Läckande betongpool – vad göra?

Vi har precis invigt vår nya helgjutna betongpool på cirka 5×5 m. Den innehåller ingen mosaik, utan enbart slipad. Tyvärr läcker den cirka 10 centimeter per dygn vilket indikerar konstruktionsläckage. (Anslutningar med mera är kontrollerade). Vår byggare rekommenderar då att han ska tillföra ett självtätande medel som blandas i vattnet och sedan står i cirka 3 dagar. Sedan tappas nytt vatten i och ev läckage ska vara tätade. Är detta görbart och i så fall – vad är det man tillför?  Lämpligt? Vad är din uppfattning om eventuell orsak till läckaget?
/Johan

Vad sprickorna beror på är svårt för mig att bedöma. Ett medel som själv söker sig fram till sprickan låter som en dröm att hälla i det, låta det fälla ut och sen reagera med betongen. Det har jag inte personligen hört talas om. Vi vet genom forskningen att betong i kraftdammar har en förmåga att över tid kunna självläka och fylla sprickor med till exempel kalciumhydroxid och CSH gel. Detta har påvisats i labbförsök där cementet i betongen bidrar med beståndsdelarna kalk, kisel och hydroxid som fyller sprickorna.

Du kanske inte har tid att vänta flera månader för att det ska självläka och behöver något som kan direkt reagera med betongen för att skapa mer kalciumhydroxid och CSH gel. Jag kan bara gissa men teoretiskt kan en tillsats av vattenglas eller CSH gel fungera men det är oklart hur det fungera i praktiken så du får kolla med byggaren vad det kan vara för produkter.

Erik Viggh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Translate
Rulla till toppen