Fråga Experten: Laga lufthål i betongpoolen?

Jag har gjutit en pool i betong och undrar först hur jag skall laga de små lufthål som uppstått på några ställen. Sen undrar jag hur väggar och golv skall behandlas för att det skall bli en bra och snygg betongyta på insidan mot vattnet. Är det vattenglas som gäller eller finns det andra bättre medel?
/Peder Janson

Har du fått små luftblåsor kan du spackla igen dem med cementpasta som du mixar till själv (ca 1 del vatten och 3 delar cement, till lagom konsistens). Är blåsorna lite större kan den vara lämpligt att dessutom ha i en finare sand för att göra ett bruk som är mindre krympbenäget. Betongen som du skall laga behöver vara rengjord och uppfuktad (ej blöt) innan, och efter lagning se sedan till att pastan eller bruket inte torkar för fort. Med en fuktad svamp kan eventuellt överflöd torkas bort, på samma sätt som när kakel/klinker fogas. Vill du inte blanda till eget bruk (cement, vatten och sand) kan du använda klinker/kakel-fog, husfix, och liknande. Se bara till att det är baserat på portlandscement, och det kan vara bra att prova på en bit först för att se om det fyller porerna ordentligt och att nyansen blir likvärdig betongen.

En betongpool kan vara ganska utsatt av klorider, temperatur, fukt, och eventuellt frost (om ute). Så gjuter man en pool i betong behöver man se till att begränsa sprickbredderna med lämplig härdning och sprickarmering (max 0,2 mm), att ha en tät betong (vct max 0,45), och tillräckliga täckskikt till armeringen (min 30 mm), samt eventuellt tillsatt luft (frost). För att skydda betongkonstruktionen i simhallar och bassänger kan man med fördel lägga på en fuktspärr och ett ytskikt (klinker, m.m.), alternativt måla med en 2-komp epoxifärg. Jag vet inte vad du syftar på med ”snygg betongyta på insidan” (smaksak), men någon typ av ytbehandling bör du göra. Vattenglas (natriumsilikat) har en tät- och hårdgörande effekt, och kan med fördel användas som dammbindare. Det påverkar inte nyansen på betongen, men viktigt är att torka bort eventuellt överflöd direkt efter att det appliceras (i en eller flera lager).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen