Fråga Experten: Laga redan murad eldstad?

Nu tänkte jag laga/gjuta vår eldstad (som min pappa gjöt typ 1965, så den har hållit) som i ena delen släppt i betongen med stenarna. När jag blandar betong blandar jag med händerna (med handskar) så jag precis får den tjocklek/konsistens jag behöver för de olika behoven/ljusstakarna.

Jag undrar om jag kan göra samma när jag blandar betongen för eldstaden? Jag tänker luftbubblor (skakar bort dem naturligtvis) och om jag måste göra mer, på känn, kanske det inte blir precis. Hur känslig är en eldstads betong? Dutsätts ju för mycket värme. Och hur länge behöver vi vänta innan vi kan börja elda i den igen? Det rör sig om ett tiotal stenar på 30 cm sida gånger 2.
/Eva

Om det är en murad eldstad, tänker jag ett det är murbruk och inte betong du skall ha. Och är det hög temperatur (över ca 300 grader) kan det dessutom behöva vara eldfast murbruk. Betong kan ha något för hög hållfasthet för att mura med, då man vill att eventuella rörelser och sprickor skall tas ”kontrollerat” av fogen och inte stenarna/murblocken.

Vanligt murbruk finns i lite olika varianter, beroende på om de är baserade på portlandscement eller släckt kalk. Du kan med fördel använda liknande bruk att laga med som det befintliga din pappa använde 1965. Det funkar med vanlig grov- eller finbetong om det handlar om att gjuta och få till högre hållfasthet. Vare sig du använder murbruk, reparationsbruk, expanderbruk, eldfast bruk eller torrsäckad betong, finns de att köpa på välsorterad bygghandel. De kan också bistå med hjälp att välja rätt produkt.

Mindre mängder funkar att blanda med händerna (handskar), murslev, färgvisp, osv. Och är det lite större mängd kan det underlätta att blanda i kraftig hink med omrörare för betong/bruk. Genom att justera vattenhalten kan du få den konsistens som du önskar och är lämpligt.

Börja med att fukta upp de delar och stenar som skall muras/gjuta mot, och efteråt skydda mot uttorkning med plast och håll fuktig någon vecka. Var sedan försiktig med att elda på, vänta gärna någon månad med höga temperaturer.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen