Fråga Experten: Lämpligt ytskikt?

Jag tror jag har en fråga som berör många hus & fastighets- ägare i Sverige. Beröringspunkten är alla garagegolv, källare, maskinhallar & hyrehus som är gjuten utan markisolering (direkt på bärlagret som var byggstandard i Sverige i över 60 år). Vad är lämpligt ytskikt att lägga på ett betonggolv som binder betongen så man slipper betongdamm och samtidigt låter golvet vara diffusionsöppet så fukten kan vandra genom betongen?
/Stefan

Det finns en mängd preparat och metoder för att ytbehandla betong (silan, vattenglas, såpa, vax, olja, paraffin, harts, lack, mm). Vissa kan fungera lite bättre än andra, eller kan ge olika nyans och glans till ytan. Förutom att dammbinda betongen vill man ofta att behandlingen skall göra ytan någorlunda smutsavvisande. Men för utomhuskonstruktioner, främst horisontella ytor där vatten kan bli stående, kan det vara problematiskt med att ytbehandla eftersom det kan ”stänga in” vatten i ytskiktet och öka risken för frostskador (typ avflagning). Det kan också vara som i ditt fall att man inte har underliggande isolering eller ångspärr, och då har markfukt som vandrar upp i plattan och att man av någon anledning då inte vill täta till ytan helt.

Jag skulle rekommendera vattenglas (natriumsilikat) i ditt fall, det ger ”lagom” täthet (diffusionsöppet) samt ger en viss ökad ythårdhet. Vattenglas läggs på i ett eller flera tunna lager, exempelvis med pensel eller roller (pensel kan man jobba in i ytan lite bättre). Överflöd av vattenglas torkas bort direkt, annars blir ytan fläckig och glansig (mycket svårt att få bort i efterhand). Vattenglas saluföras ibland som dammbindare (kolla innehållsförteckning eller säkerhetsdatablad), och kan även säljas för andra ändamål (brandskydd, rengöring, m.m.).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen