Fråga Experten: Lasera utomhus?

Jag har en fråga rörande lasering/infärgning av betong utomhus. Vi vill gärna ha betong med en röd ton på ytan, vi kommer jobba delvis med platsgjutet och delvis med prefabelement och det vore bra med en metod för att färga in betongen i efterhand likt en lasyr. Finns det någon sådan produkt som fungerar utomhus?
/Ola

Det finns diffusionsöppna silikatfärger och pigmenterat cement för att måla på betong och murverk. Är konstruktionen/betongen någorlunda torr funkar det med alla färger för bygg. Betongen tar egentligen inte skada av att man målar ytan (tvärt om skyddar mot armeringskorrosion), men en allt för tät färg kan i vissa fall försämra frostresistensen (horisontella blöta ytor utsatta för cyklisk frysning). Och är fuktlasten hög kan vissa täta färger tendera att ”bubbla” och släppa.

Det finns både för och nackdelar med att måla på betong. Alternativet är att infärga betongen, vilket kanske kostar lite mer initialt men å andra sidan kräver det inget underhåll. Pigmenteringen är begränsad i kulörer, nyanser, täthet, glans, mm, och då man utgår från matt ”cementgrå” ton kommer denna alltid finnas med.

De olika pigmenten skiljer en del i pris, där jordartsfärgerna (järnoxid med gul, svart, röd, brun, terrakotta m.m.) är relativt billiga, vit och grön ganska dyra (titan, krom och koppar), och blå (kobolt) är mycket dyr. Vill man ha en tydligare pigmentering kan man behöva använda vitcement, alternativt en slaggbetong. Väljer man istället att måla kan man ju få den NCS-kod och glans som man vill.

Betong är ett ganska finporöst material, och när man laserar kan ytan bli något flammig. Men det är kanske det du eftersträvar. Är lasyren anpassad för utomhusbruk kan du använda den på betong och murverk (förutsatt att konstruktionen är någorlunda torr). Målar du tunt med betongfärg (silikat, cement m.m.) kan du få det att påminna om lasyr. Prova på en bit betong först så det blir som du tänkt dig.

Jag tycker personligen att det är synd att måla på betong, och att den då tappar ”betongkänslan”. Estetiskt tilltalar infärgad betong mig mer, och att det är beständigt och underhållsfritt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen