avatar
avatar
avatar

Fråga experten: Luftprobildare och flytmedel

Hej i denna artikel beskriver du dina ”husmorstips” där finns också beskrivet hur du tycker man bör spä ut diskmedel. Jag undrar lite över hur man ska tänka med de andra knepen, främst då balsamet som flytmedel, hur mycket ska man ha där?

Jag kommer gjuta en ordentlig sockel på ett sluttande berg där sedan en stödmur av skalblock ska byggas. Innanför stödmuren kommer det att fyllas upp och därefter ska en betongsula gjutas. På alltsammans kommer en pool att placeras om 20kbm. Höjden på stödmuren kommer bli cirka 140cm inkl. sockel och 6,5m bred och cirka 2-3m upp på respektive sida. Betongsulan kommer gjutas med omkring 15cm tjocklek och tunnas ut mot intet ju längre upp i backen, lite regn och pool vatten kan man ju förutsätta kommer att sippra mot sockeln och avledas med hjälp av dränrör mot lägsta punkten. Men fuktigt får man nog räkna med att det blir. Jag hade då velat få en vattentät betong som fortfarande har tillräckligt med flyt för att kunna bearbetas.
Jag har avseende sockel och stödmur tänkt att blanda själv med cement (ej färdiga grovbetongsäckar) i tombola och sulan kommer med betongbil.

Supertacksam för input och förslag på hur jag ska gå tillväga. Det som skaver mig mest är svårigheten att hitta recept och samtidigt veta att betongen dels blir tillräckligt hållbar men också hållbar över tid.

/

Tobias

Experten svarar:

Hej Tobias

En betongkonstruktion som utsätts för salt (tösalt, havsvatten eller klorerat vatten) behöver vara anpassad för att klara detta. Dels är det avflagning av cyklisk frysning med saltvatten och dels är det klorider som tränger in och kan ge armeringskorrosion. För att hantera frosten väljer man en betong med lägre vatten-cement-tal (vct) i kombination med luftporbildande tillsatsmedel och gärna anläggningscement. För armeringskorrosionen gäller det att ha en tät betong (lägre vct), tillräckliga täckskikt och begränsad sprickbrädd. Ser man på de exponeringsklasser som föreskrivs i utomhuskonstruktioner som utsätts för salt, så väljer man ofta klasserna XD3 (eller XS3) i kombination med XF4. Detta brukar då ge minst 35 mm täckskikt och en frystestad anläggningsbetong med max vct 0,40.

När det gäller vattentäthet så är betongen i sig tillräckligt tät, men bristfälligt utförande kan göra så att betongkonstruktionen läcker. Det gäller att förhindra sprickbildning genom att härda ordentligt och se till att ha tillräckligt med sprickarmering samt eventuella rörelsefogar och begränsade gjutetapper. Även gjutskarvar, motgjutningar och genomföringar behöver göras rätt för att säkerställa konstruktionen täthet.

I ditt fall räcker tycker jag att det räcker med standardcement (Bygg, Bas, mm), vct 0,45 och luftporbildare så betongen får ca 4,5% lufthalt. Vill du blanda till en sådan själv, kan receptet på 10 liter betong vara:

  • Cement 4,5 kg
  • Vatten 2,0 liter
  • Grus (0-8 mm natur) 9,0 kg
  • Sten (8-16 mm Makadam kross) 8,0 kg
  • Flytmedel/vattenreducerare ca 25 ml
  • Luftporbildare ca 15 ml

Luftporbildare och flytmedel finns nog inte att köpa i butik, men om du kollar med din närliggande betongfabrik kan du säkert få lite.

Betongen behöver blandas väl så den blir homogen och för att luften skall bildas. Tillsätt inte allt flytmedel med en gång, dosera efter önskad konsistens, men var försiktig med att överdosera så betongens konsistens blir att för lös och separerar. Vill du få till en självkompakterande betong (SKB) behöver du addera 1,5-2 kg kalkfiller till receptet och dubblera flytmedelsdoseringen.

Tänk på att bygga en stabil form, formtrycket kan bli mycket högt i vägg/stödmur. Varje meter gjuthöjd kan ge ett tryck på formen med 23 kN/m2, dvs gjuter du 3 meter höjd i ett svep behöver formen då klara ett tryck på ca 70 kN/m2.

Lycka till med poolbygget.

/Oskar

avatar
Oskar Esping

Tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen