Fråga Experten: Perlit under betong?

Perlit har ju blivit populärt i Sverige senaste åren som isolering.Utomlands använder man perlit att blanda i betongen likt EPS, men jag hittar ingen information om detta i Sverige? Jag har även hört att det ska gå att blanda i perlit i putsen för att få ett lättare bruk som tål frost bättre?
/Kristoffer

Man kan få ner densiteten på betongen genom att ersätta hela eller delar av ballasten (sand, grus och sten) med ett lättare material, exempelvis EPS eller lättklinker (typ Leca). Perlit är ett mineraliskt material som expanderat när det bränns, likt Leca.

Jag har ingen erfarenhet av detta material, men gissar att det funkar att användas i betong på samma sätt som Leca-kulor för att ge betongen lägre vikt och högre isolerförmåga. Misstänker att Perlit tar upp stora mängder vatten, mer än Leca, varför det kan behövas vattenmättas ordentligt innan de blandas i betongen.

Man kan tänka sig att man gör en cementslurry/bruk som blandas med de lätta kulorna till en relativt torr mix som packas i formen, likt Leca-block. Man kan också tillsätta mindre mängd och få till en betong med ”vanlig” konsistens. Dock kan allt för lös konsistens (S5 eller SKB) göra att kulorna flyter upp till ytan. Ett annat sätt för att göra lättbetong är att tillsätta luftporbildande/skumgenererande tillsatsmedel.

Vill man komma ner i mycket låg densitet är det framför allt skumbetong eller EPS som gäller. Då är det möjligt med densitet ner mot ca 300 kg/m3, jämfört med ca 2350 kg/m3 för ”vanlig” betong. Med sänkt vct får betongen lägre hållfasthet, samt försämrad beständighet och nötningsmotstånd.

Huruvida Perlit i putsen skulle göra putsbruket frost-tåligare, det kan jag inte svara på. Funkar det utomlands, bör det ju även göra det i Sverige. Du kan säkert hitta mer information om detta på nätet.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen