Fråga Experten: Polera eller behandla?

Vi har precis gjutit en betongaltan med 4 % svart pigment för en mörkare nyans. Nu tänkte vi polera någon mm i betonghuden och sedan skydda ytan för väder och vind. Den ligger helt öppen utomhus. Det är en betong CG30/37 frostsäker med 500 mm2 armering 5 cm från ytan. Tjockleken är 12 cm och vilar på cellplast. Har ni några tips och råd på vad vi ska tänka på? Polera eller behandla?
/Håkan

För att få till en slät och slitstark yta efter gjutning kan man maskinglätta, alternativt slipa av den när betongen hårdnat. Slodar man bara av ytan kan man få en tunn ”gjuthud” som inte är lika tålig. Denna effekt kan mildras av att välja en trögare betong (eller mer robust) och vara noga att hörda o skydda betongen ordentligt i tidig ålder. Ibland vill man ha en yta med lite struktur och väljer att bara dra av, ”brädriva”, borsta, rolla, ”ströppla”, mm. Risken med en allt för slät betongplatta utomhus är att den kan upplevas hal när den är blöt.

Har du en ”dålig” gjuthud kan den damma en del, vara smutskänslig och riskera frysskador (avflagning). Det kan gå att förbättra detta med en kiselbaserad ytbehandlig (silan, vattenglas, mm), alternativt en betonglack för utomhusbruk (uretan eller liknande). Dock kan en allt för tät behandling göra att frosttåligheten försämras om det blir vatten stående på ytan. Lacken gör också att infärgad betong får en tydligare och mörkare nyans.

Slipar du ytan kommer ballasten att exponeras, hur mycket beror på betongsammansättning och dess homogenitet/robusthet och hur djupt du slipar. Nyansen på ballasten kan avvika en del från cementpastan, vilket kan påverka utseendet ganska mycket. Slipningen kan upplevas ge en mer flammig/ojämn nyans, framför allt om man bara tar bort någon millimeter. Om betongen inte innehåller en svart/mörk ballast (grus o sten) kan denna påverka utseendet ganska mycket mot den svartpigmenterade cementpastan.

Slipningen gör som regel ytan betydligt tåligare (frost, slitage, smuts, mm), betongen innehåller ju upp mot 70 volym-% ballast som då exponeras. Slipningen kan anpassas så ytan får en viss ytråhet och då inte blir hal. Det finns bra maskiner att hyra för detta, men det kräver ofta lite övning först för att få ett bra resultat. Det finns också företag som du kan anlita för detta, de har som regel också bra preparat för eventuell ytbehanling.

Att bara polera ytan är jag lite tveksam till, möjligtvis kan det funka fint om du väljer ett bra preparat och kan få bort halkrisken. Annars klarar sig betongen som regel fint utan ytbehandling utomhus. Har du ojämnheter (eller inte fall) som gör att regnvatten blir stående lokalt på ytan kan det ge en viss nedsmutsning här. Men eftersom du pigmenterat den svart kommer detta troligen inte att synas i så fall. Och skulle den bli smutsig kan plattan som regel enkelt rengöras med högtryckstvätt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen