Fråga Experten: Porös betong?

Jag har fått kassera flera säckar med finbetong från Byggmax då de alster jag har gjutit har blivit porösa och gått sönder vid minsta belastning. Jag har noterat att bäst före-datumet har passerat och därför antagit att det var orsaken. Men sedan ser jag att ni skriver motsatsen angående en fråga om gammalt flytspackel. Så då blir jag ju nyfiken på vad felet med Byggmax finbetong kan ha varit? Jag vet att det inte bara är jag som har haft detta problem. Jag har gjutit figurer i några år nu och törs garantera att det åtminstone inte är ett handhavandefel från min sida.
/Åsa

Förvaras säckarna med Finbetong torrt kommer då hålla länge, men om de utsatts för fuktig luft kommer de påverkas negativt. Har de fuktskadats brukar man se det på eventuell klumpbildning. Men det kan också vara så att det ser OK ut men ändå har blivit påverkat. Detta ser man framför allt i så fall på den tidiga hållfastheten, och man kan behöva vänta lite längre med att forma av, glätta, belasta m.m. Efter några veckor kan det ändå bli likvärdig hållfasthet.

Du skriver att dina ”alster” blivit porösa, vilket inte låter bra. Porös betong kan man få av lite olika anledningar, exempelvis högt vct (mycket vatten i förhållande till cement) eller att betongen fryser under de första dygnen (innan 5 MPa). Att säckarna med finbetong blivit ”gamla” borde inte ge porös betong, bara ett långsammare hårdnande. Så om du följt anvisad vattenmängd, inga klumpar i påsen och blandat betongen väl, så skall den inte bli porös. I så fall borde det vara något fel på produkten.

För att påvisa att den är felaktig kan man gjuta upp kub (100 eller 150 mm) eller cylinder (100/200 eller 150/300 mm), vattenlagra i 20 grader, och trycka efter 28 dygn. Detta ger då svar på om den uppfyller den hållfasthetsklass som den har deklarerat. Byggmax två varianter av Finbetong, den ena med hållfasthetsklass C20/25 och den andra med C32/40 (minst 32 och 40 MPa tryckhållfasthet för cylinder respektive kub).

Vill man ha högra hållfasthet än detta kan bygghandlare ha andra produkter, exempelvis reparationsbetong eller expanderbetong. Alternativt kan man med Fin- och Grovbetong dra ner vattenmängden (sänker vct) och kompensera med vattenreducerande tillsatsmedel med bibehållen konsistens. Exempelvis om anvisad vattenmängd för en säck med C32/40 är 2,5 liter och man minskar detta till ca 2,1 liter kommer det ge en ökad hållfasthet motsvarande en klass (C35/45). Detta ger också möjlighet till tidigare formrivning, glättning m.m.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen