Fråga Experten: Rätt fuktkvot?

Jag har golvdrag i huvudentrén i ett hus byggt 1937 med balkong under denna trapp in i huset. Antaglingen har det senare byggs in till en liten hall, förmodligen var det en gjuten trapp med en avsats. Jag har nu brutit upp golvet som bestod av ett 12 mm ekparkett uppreglat 45×25 läckt ok 20-25 mm mineralull. Plattan håller en fuktighet på 20%. Min fråga är om detta är rätt utfört.
/Bengt

Om jag förstår det rätt, så har du ett golv i entrén där betongbjälklaget är isolerat (reglar+mineralull) på insidan av konstruktionen. För att detta skall bli bra vill man gärna ha obruten isolering för att undvika köldbryggor, samt någorlunda fukttäthet och/eller ventilerad (likt fasad), för att inte riskera kondensation i konstruktionen.

Att ha träreglar och annat organiskt material i direkt kontakt med betongen är något man bör undvika, speciellt om betongen riskerar hög fukthalt.

Du skriver att plattan har en fuktighet på 20%, vilket låter lite konstigt. Om det är relativa fuktigheten (RF) är det orimligt lågt och om det är fuktkvoten är det konstigt för betong. Och om det är träets fuktkvot skulle jag tro att det motsvarar ca 95% RF, vilket är högt.

För betong är det RF som man är intresserad av, fuktkvoten säger inte så mycket. Betongen i sig tar ingen skada av fukt (tvärt om), men däremot kan organiska material i kontakt med betongen brytas ner. Man pratar om kritiskt RF för olika material på betong, exempelvis trä 60%, limmad plastmatta 85%, linoleum 90% och parkett med plastfolie 95% (eller 90%), osv.

För att verifiera detta borrar man sig ner och mäter RF en bit ner i betongen (på ”ekvivalent” djup). De instrument man använder för att mäta fukt i trä, typ de med två stift, fungerar inte för betong. Inte heller de instrument man håller på ytan.

Jag skulle föreslå att du tar bort alla reglar och mineralull, rengör ordentligt och sedan lägger plastfolie och cellplastisolering. Och om möjligt försöker invika reglar som skapar köldbrygga, och om du ändå vill regla upp med trä så se till att lägga en sylltätning eller liknande mot betongen.

Vill du få till en luftspalt mot betongen kan du lägga en platonmatta eller liknande, och på denna cellplastisolering.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen