Fråga Experten: Recept på betongplatta?

Jag skulle vilja veta recept på en platta till ett hus på 68 kvm. Det ska bli golvvärme och 300 mm isolering. Anledningen är att det är på en ö så det kostar 40 000 att få den på plats med helikopter så därför funderar jag på att blanda själv för 8-16 har jag och gjutgrus kommer med båt så det blir nog billigare att göra själv.
/Magnus

Till en 68 kvm stor platta går det åt ganska mycket betong, räknat på 120 mm tjocklek blir det över 8 kubikmeter. Jag skulle inte rekommendera att man blandar betongen själv till en så pass stor gjutning, men i ditt fall kan jag se det som är ett alternativ. Att bygga på avskilda platser, som en ö kan vara, är ju ofta ganska komplicerat.

Ofta vill man gjuta plattan relativt snabbt, dels för att kunna gå på och maskinglätta och dels för att täcka/skydda mot tidig uttorkning (plastiska krympsprickor). Blandar man betongen på plats kommer gjutningen gå långsamt och vara ganska arbetskrävande. För att kunna jobba ihop betongen (undvika gjutskarvar), och kunna få till en någorlunda jämn yta, är det bra om man kan ha minst två tomboloa igång parallellt. Gärna minst 3 personer, med en som blandar, en som kör ut och en vibbarar/avjämnar. Viktigt att vara väl förberedd med alla delmaterial (cement, grus, sten, vatten och ev. tillsatsmedel) och lämplig utrustning (skottkärra, skyffel, vibb, nivålaser, handverktyg, mm). Räkna med att gjutningen kan ta ganska lång tid och vara energikrävande (arbetskraft). Det går att sätta upp avgränsningar och gjuta i etapper, då kan dessa ev. verka som rörelsefogar.

Har du krav på ytfinish kan det hårdnade golvet behöva grovslipas och eventuellt spacklas/avjämnas. Har du inga krav på snabb uttorkning klarar du dig med en ”vanlig” byggbetong, typ C28/35. För att få till en någorlunda arbetbarhet bör du tillsätta lite flytmedel när du blandar betongen. På så sett kan du hålla nere cementmängden, vilket är gynnsamt för sprickrisken och för att hålla ner kostnaderna något. Betongsammansättningen ges av vatten-cement-talet (vct), önskad konsistens, flytmedelsdosering, ballastfördelning (mellan grus o sten) och dess egenskaper (kornform, finhet, vattenbehov, osv). Men för en betong med vct 0,60 16 mm sten och konsistens S4 (halvflyt) kan du utgå från 190 liter vatten per 1000 liter betong, vilket ger ca 320 kg cement (=190/0,60). Vill du ha betong med högre hållfasthet behövs det mer cement (ger lägre vct). Det kan vara lagom med lika del grus (0-8 mm) som sten (8-16 mm), räkna med ca 910 kg av varje. Känner du att betongen är för ”stenig” ökar du andelen grus och minskar stenen lika mycket. Mängden flytmedel kan variera en del, men en lagom dos kan vara 0,5% av cementvikten, ca 1,6 kg (=320×0,005). Men var försiktig med flytmedlet, blanda ordentligt och överdosera inte (kan ge separation/blödning). Provblanda och testa så du hitta lagom konsistens och arbetbarhet. Receptet kommer sannolikt behöva justeras något. Har du svårt att få tag i flytmedel, vänd dig till en betongfabrik (de har säkert så du kan få en dunk).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Translate
Rulla till toppen