Fråga Experten: Saltsyra innan målning av garageplatta?

Jag ett nybyggt garage på 125 kvadratmeter som är gjutet för två år sedan. Det har en väldigt bra glättad yta som ska epoximålas. Hur mycket 30-procentig saltsyra behövs och hur mycket bör den spädas? Hur länge ska det ligga på innan sköljning? Ljummet vatten? Räcker det att skydda sig med kolfiltermask?
/Göran

Att syrabehandla en betongyta kan göras för att få bort flammighet, gjuthud eller för att skapa en ytstruktur som gör att färgen fäster bättre. Men man får vara försiktig med denna behandling, genom att späda ut (exempelvis saltsyra ca 1:5), lägga på i jämt lager, inte låta verka allt för länge, tvätta bort rikligt med vatten, och upprepa proceduren om man vill ha mer effekt. Olika betong är olika syratåliga så man kan behöva testa lite först för att öva och få det resultat man tänkt sig.

Med syror som innehåller klorider (ex saltsyra), kan en allt för omfattande behandling påverka risken för armeringskorrosion, detsamma gäller den pH-säkningen i betongen som syran kan orsaka. Syratvättar man en ”ung” betong blir effekten större och syran tränger in djupare. Eftersom syran löser upp CSH-gelen kan allt för omfattande tvätt riskera att försämra betongens ytskikt (blir poröst och låghållfast). Annars finns speciella ”snällare” preparat för att rengöra ytor från betong eller kalkutfällningar som kan fungera bra.

Alternativ till syratvätt är att slipa ytan, detta frilägger ballasten i varierande grad och kan göras för att få till ytstruktur så färgen fäster bättre. Slipningen har ingen negativ effekt på betongen, och är ur arbetsmiljö en betydligt trevligare metod. Bra maskiner för att slipa betongytan finns att hyra, välj då gärna vattenkyld för att undvika dammet.

Jag har svårt att svara på hur mycket 30%-ig saltsyra som går åt till ditt garagegolv på 125 kvm. Skulle tro att 1-2 st 1-litersflaskor bör räcka. Du kan börja med att späda lite mer (ex 1:10) och se hur effekten blir. Försök att applicera ett jämnt lager, med roller, gummiskrapa eller sprayflaska. Funkar att blanda i lite tapetklister om du vill ha en konsistens som får syran att ligga kvar. Man kan ofta se hur länge syran skall ligga på, då det i början kan ryka och lukta lite samt syran gulnar. Brukar avta efter några minuter. Prova med att syran får verka ca 30 minuter, och öka eventuellt sedan. Spola av rikligt med vatten, behöver inte vara ljummet, kallvatten fungerar bra.

För att få ett jämnare resultat hjälper det om betongen är uppfuktad innan du syratvättar. Upprepa proceduren och/eller öka koncentrationen för större effekt.

När saltsyra (HCl) reagerar med kalken i betongen, bunden som kalciumoxid (CaO), kalksten (CaCO3) eller ”fri” som kalciumhydroxid (Ca(OH)2), bildas kalcium-salt och vatten. Dessutom genereras värme, vilket kan ge en förångning (extra tydligt om outspädd syra) där slatsyran delvis kan följa med. Detta gör att ånga kan upplevas otrevlig att andas in, och våra slemhinnor kan reagera på det låga pH-värdet. Dessutom brukar det uppstå en lukt (typ ägg) när man syrar betong, något jag skulle tro kommer från sulfaterna i cementet.

Lukten är egentligen inget du behöver skydda dig från, men ångornas låg pH kan verka irriterande (men är inte giftigt). Så istället för mask är det bättre att ventilera ordentligt, öppna fönster och dörrar och ordna tvärdrag. Däremot är det mycket viktigt att skydda sig från saltsyran då den är starkt frätande. Följ säkerhetsdatabladets anvisningar för hantering, förvaring och destruktion. Och kom ihåg ”SIV-regeln” dvs späd syra i vatten, och inte tvärtom då detta genererar hög värme och kan börja koka.

Innan du målar eller primar se till att betongen torkat ordentligt, annars riskerar den att släppa och bubbla sig. Följ färgtillverkarens anvisningar.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen