Fråga Experten: Skydda diskbänken?

Jag har just fått min diskbänk av betong. Nu undrar jag vad jag ska behandla den med, för att skydda ytan mot t.ex. fettfläckar.
/Johanna

Betong är kanske inte det optimala materialet för bänkskivor i kök, då det är finporöst och kan vara svårt att få helt smutsresistent och underhållsfritt. Å andra sidan är det ett tåligt och i mitt tycke mycket snyggt material.

Viss flammighet och nedsmutsning kan man behöva acceptera, i annat fall är andra material att föredra. För att göra betongytan lite tåligare kan man slipa ner någon millimeter och på så sett ta fram ballasten (sten och grus). När ballasten exponeras i ytan kan utseendet ändras något. Vare sig man slipar eller inte , så behöver en bänkskiva ytbehandlas, dels för att dammbinda men också för att göra ytan mer smutstålig, lättstädad och hygienisk.

Det finns en mängd preparat man kan använda (olja, vax, paraffin, såpa, harts, silan, vattenglas, lack, mm.) med lite olika resultat. Och beroende på vem du frågar kommer du sannolikt få olika svar. Med rätt lack (uretan, 2-komp epoxi, mm) kan man få en tålig yta, medans vax, olja, mm brukar kräva ett visst regelbundet underhåll. På en behandlad yta med silan eller vattenglas funkar det fint att lägga på de flesta andra ytbehandlingarna, men att lacka på feta preparat (vax, paraffin, olja, mm) kan vara problematiskt.

Om du behandlar bör ytan vara väl rengjord och torr, och för att få extra bra vidhäftning kan en enklare slipning eller syratvätta vara bra. Väljer du att lacka använd gärna en matt klarlack, som läggs på i ett par tunna lager (utspädd första lagret). Innan du bestämmer ytbehandlingsmetod kan det först vara bra att testa på en lite bit så det blir som du tänkt dig. Preparat som gör ytan mörkare har fördelen att smutsen inte syns lika bra, varför det också kan vara bra att använda en betong som är pigmenterad med lite svart järnoxid.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen