Fråga Experten: Slipa betonggolvet jämnt?

Jag har gjutit ett golv på ca 70 kvm för ungefär en månad sedan och valde fel årstid eftersom det brände för snabbt för att jag skulle hinna med att glätta det i tid. Jag har fått ojämheter på upp till nästan 2 cm och undrar om det är möjligt att slipa detta jämt med en betongslipmaskin eller om det finns någon annan lämplig åtgärd? Flytspackel ser jag som komplicerat eftersom det finns en mindre lutning och golvbrunn med i sammanhanget.
/Anders

Det finns egentligen ingen ”fel årstid” för att gjuta betong, man får anpassa betongen, gjutningen och härdningen efter rådande klimat och förutsättningar. Är det exempelvis vinter behöver man ofta agera så betongen inte kyls ner, och överväga varmbetong, lägre vct, accelerator, osv. Är det vår/sommar är det extra viktigt med tidig härdning och skydd, och man kan behöva retarder, snabbare gjutetapper, mm, för att hinna med efterbearbetningen (avjämning, glättning).

Inom flerbostadsbyggande är det ganska vanligt att man bara jämnar av ytan lätt (slodar) och när betongen sedan hårdnat grovslipar man bort de största ojämnheterna och lägger på en avjämningsmassa/spackel. Det är inga problem att spackla upp fall till brunn, konsistensen kan justeras eller att man väljer en produkt efter vad den skall användas till. Du kan sätta en avgränsning mot området med fall och gjuta/spackla områdena i etapper.

Det funkar givetvis att diamantslipa golvet helt jämt också, och inte spackla. Detta kan vara lite svårt att göra själv om man inte har erfarenheten. Bra maskiner finns annars att hyra för detta, och då slipar man ofta i flera steg (olika finhet).

Om du skall ha ett exponerat slipat betonggolv kommer du behöva slipa något djupare, hur mycket beror på vilket utseende du vill ha då ballasten (främst stenen) kommer att exponeras i olika grad. Spacklar du kommer golvet få ett annat mer ”jämngrått” utseende. Viktigt då är att använda cementbaserad (Portland) avjämning/spackel som är anpassad för att vara exponerad. Det går också att pigmentera in om du vill ha ljusare, mörkare eller färgnyans. Att spackla en så pass stor ytan kan också kräva en del erfarenhet. Betongytan eller avjämningen behöver sedan ytbehandlas på lämpligt sett för att dammbinda och göra den smutståligare och mer lättstädad. Anlitar du företag för slipningen eller avjämningen har de ofta bra produkter för eventuell ytbehandling.

Skall du belägga golvet (klinker eller matta) behöver du ju inte tänka på utseendet och finishen, bara att det är någorlunda slätt och plant.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen